H1N1 kan slå hårt mot hiv-sjuka

Oron för den nya influensan växer nu bland Sveriges hiv- och aidssjuka, som tillhör en av riskgrupperna. Hiv-mottagningar på sjukhus i landet har de senaste dagarna fått ta emot många samtal om den så kallade svininfluensan.

En av dem som ringt läkare för att höra sig för om riskerna är Inger Forsgren, som är ordförande i föreningen HIV-Sverige, och själv hiv-positiv.

– Ja, jag började fundera på om jag ska vaccinera mig, behöver jag vara orolig och då ringde jag direkt. Många gånger tror jag att oron inte bara är från de hiv-positivas synpunkt utan att det är anhöriga som undrar. Så var det för mig. Min man ville att jag skulle ringa och fråga om jag behövde vara orolig. Jag gjorde det mycket för att lugna honom.

Inger Forsgren smittades för 21 år sedan. Hon var missbrukare då och smittades när hon delade spruta med en hiv-positiv man. Sedan 1998 har hon behandlats med bromsmediciner och i dag är hon ordförande för organisationen HIV-Sverige.

Hiv-positiva och aidssjuka tillhör en av riskgrupperna för den nya influensan. Enligt socialstyrelsen är det en av grupperna som bör vaccineras så tidigt som möjligt. Och den senaste veckan är det många hiv-positiva och aidssjuka som hört av sig till sjukhus runt om i landet med frågor kring den nya influensan.

Till Venhälsan på Södersjukhuset i Stockholm till exempel ringer det dagligen oroliga personer. Även under helger kommer det många samtal, något som är ovanligt, uppger sjukhuset. Också Hiv-mottagningen på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg meddelar att de dagligen får samtal från hiv-smittade som är oroliga för influensan.

Inger Forsgren tycker att det är viktigt att man tar reda på fakta om man är orolig.

– Jag tycker det är bra. Då har man tagit sitt ansvar och kollat, behöver jag vara orolig eller behöver jag inte varar orolig.

I Sverige finns i dag cirka 5 000 känt hiv-positiva personer. Den stora majoriteten har tack vare bromsmediciner så pass bra uppbyggt immunförsvar att de vid vanlig säsongsinfluensa inte löper någon större risk än andra att bli allvarligt sjuka. Men det är ännu osäkert hur den så kallade svininfluensan påverkar den som har nedsatt immunförsvar på grund av hiv eller aids.

Det finns en grupp, cirka 10 procent av dem som använder bromsmediciner, där medicinerna inte hjälper fullt ut, och som på grund av det inte har ett fullt fungerande immunförsvar. Jan Albert är ansvarig för hiv-sektionen vid Smittskyddsinstitutet:

– De allra flesta patienter har bromsmedicinering och den fungerar bra. Då är immunsystemet näst intill normalt så för dem är det knappt någon ökad risk alls. För de som inte har en fungerande bromsmedicinering finns det då en risk för bakterieinfektioner i efterförloppet. Därför så tycker vi att det ska vara en ökad vaksamhet. Det finns anledning att ta kontakt med sin läkare om man får influensan, säger Jan Albert på Smittskyddsinstitutet.

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".