Hushållen kan fortsätta att glädjas åt låga boräntor. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.

Riksbanken behåller rekordlåg ränta

Riksbanken beslutade att lämna sin styrränta, reporäntan, oförändrad på 0,25 procent.

Den rekordlåga riksbanksräntan ligger kvar åtminstone under det kommande året enligt Riksbanken, vars horisont sträcker sig fram till hösten 2010.

Hushållen kan fortsätta att glädjas åt låga boräntor och att det är fortsatt billigt att låna till konsumtion.

Riksbankens bedömning bygger på antagandet att inflationen fortsätter att vara låg i svensk ekonomi, minus 0,9 procent i juli.

Inflationstendenserna syns än så länge knappt alls i Sverige även om det blir allt tydligare att det är en vändning på gång i konjunkturen. Men det sker från en mycket låg nivå.

Riksbanken tror dock att den låga reporäntan tillsammans med den ekonomiska uppgången i omvärlden ska bidra till att BNP-tillväxten i Sverige blir positiv mot slutet av året.

Men arbetsmarknaden släpar efter och sysselsättningen börjar inte stiga förrän under 2011.

När konjunkturen återhämtar sig kommer reporäntan att höjas till mer normala nivåer för att få en balanserad ekonomisk utveckling och en inflation i linje med målet, 2 procent.

Två av Riksbankscheferna, Lars Nyberg och Barbro Wickman-Parak står visserligen bakom beslutet men menar att återhämtningen kan gå snabbare och därmed skulle räntan också behöva höjas tidigare än hösten 2010.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".