Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kvinnor har fortfarande lägre lön än män

Uppdaterad: 17:00
Trots decennier av debatt krymper inte löneskillnaderna mellan män och kvinnor speciellt mycket. Enligt Medlingsinstitutet var den genomsnittliga kvinnolönen förra året 93,4 procent av männens lön, med hänsyn taget till yrke och utbildning.

Så har statistiken sett ut de senaste 17 åren, säger Linda Holmlund, nationalekonom på Medlingsinstitutet.

– Man kan se att det kan hoppa lite grann mellan olika år och gå lite upp och ner, men om vi tittar på skillnaden under många år så kan man säga att den har varit relativt konstant. Det har inte hänt särskilt mycket, säger hon.

Enligt Medlingsinstitutets lönestatistik var den genomsnittliga månadslönen för män förra året 29 400 kronor och för kvinnor 24 700 kronor.

Tar man hänsyn till att kvinnor och män har olika yrken och utbildningar tjänar en kvinna alltså lite drygt 93 procent av vad en man tjänar.

Allra störst är skillnaden för tjänstemän inom privat sektor. Där tjänar kvinnor 10 procent mindre än män. Det är också så att löneskillnaden är större bland högutbildade än lågutbildade.

Män tjänar alltså mer än kvinnor och ungefär lika mycket mer i dag som för 17 år sedan.

Men det behöver inte handla om lönediskriminering. Statistiken mäter nämligen inte tillräckligt många faktorer för att man ska kunna dra den slutsatsen, säger Linda Holmlund.

– Det finns en mängd faktorer som vi inte tar hänsyn till och om det är så att män och kvinnor fördelar sig olika över de faktorerna, ett exempel är att det kanske är vanligare att män har mer arbetsledande befattningar eller större ansvar på arbetsplatsen, så kan det påverka lönen. Det kan också vara andra saker som i stort sett är omöjliga att mäta såsom idérikedom, engagemang, samarbetsförmåga, som också kan påverka en lön, säger Linda Holmlund.

Företagaren Patrik Lindgren från Karlstad säger att han betalar högre lön till sina manliga säljare än de kvinnliga.

– Ja, kommer det en man och ska ha fast lön är den oftast högre än vad kvinnor har, säger han.

Och som arbetsgivare är det bara att rätta sig efter det?

– Ja, annars får jag inte de säljare jag vill.

Lotta Karlsmark
lotta.karlsmark@sr.se

Tina Åkesson
tina.akesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".