Ingves: Återhämtning kommer att ta tid

Riksbanken ser flera tecken på att konjunkturen är på väg att vända men vill ända varna för att återhämtningen kommer att ta tid.

Reporäntan kommer därför även i fortsättningen att ligga kvar på samma låga nivå, 0,25 procent. Dessutom kommer Riksbanken att låna ut ytterligare 100 miljarder till fast ränta till bankerna, meddelade Riksbankschef Stefan Ingves under en presskonferens på torsdagen.

Anders Vredin, chef för Riksbankens avdelning för penningpolitik, betonade att de positiva förändringar man nu ser är resultatet av åtgärder från centralbanker och regeringar världen över.

Han sa också att Riksbanken tror att tillväxten ökar men att det kommer att ta tid innan finansmarknaderna har stabiliserats.

Att återhämtningen tros ta sådan tid beror på det ovanligt stora fall som skedde under krisen.

Riksbankschef Stefan Ingves menade att återhämtningen vilar på en bräcklig grund och att alla problem på finansmarknaderna inte är över. Baltikum pekades ut som ett fortsatt problemområde.

Även om Riksbanken i sina prognoser tror på en ökning av produktionen så betonade man att man räknar med att arbetslösheten kommer att stiga till ungefär 11 procent 2010/2011 eftersom arbetslösheten släpar efter i ett produktionsfall.

På plussidan finns att en global återhämtning snabbt kommer Sveriges öppna ekonomi till nytta.

Hanna Birath
hanna.birath@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".