Tiotusentals hemlösa av översvämningar

Kraftiga regn över Västafrika i början på veckan har gjort över 150 000 människor hemlösa i Burkina Faso. Landet har drabbats av de värsta regnen på 90 år och minst fem människor har omkommit.

I Burkina Fasos huvudstad Ouagadougou står vattnet meterhögt på flera av landets ministerier, berättar ett ögonvittne för Ekot.

I måndags och tisdags föll 300 millimeter regn på 12 timmar.

Det kraftiga regnet ledde till att ett sjukhus måste evakueras, men också vägar och broar har förstörts. Omkring 150 000 människor har blivit hemlösa efter vad som beskrivs som de värsta regnen på 90 år.

Landets regering gör vad den kan för att undsätta familjer som har blivit inhysta på skolor och hos andra familjer. Stora delar av huvudstaden är också strömlös efter att en kraftstation har förstörts.

Även grannländerna Senegal och Niger har drabbats av översvämningar. I ökenlandet Niger är kraftiga regn sällsynta.

I de mellersta delarna av landet har staden Agadez översvämmats, enligt nyhetsbyrån Reuters, som rapporterar att hus har kollapsat och människor har omkommit.

Margareta Svensson, Johannesburg
margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".