Kö till regeringsomröstningen.

En kvinna får plats i Irans regering

Uppdaterad: 15:35
Parlamentet i Iran har godkänt att en första kvinnlig minister kan ta plats i regeringen sedan revolutionen 1979. Däremot underkände parlamentet två andra kvinnor som hade nominerats till regeringen av presidenten.

Marzieh Vahid Dastjerdi är en 50-årig gynekolog från Teheran, som under nästan hela sin karriär kämpat för kvinnors hälsa. Nu blir hon Irans nya hälsominister, för övrigt islamiska republiken Irans första kvinnliga minister.

Hon beskrivs som ultrakonservativ och har tidigare insisterat på helt segregerad sjukvård i Iran, där manliga patienter ska behandlas av manliga läkare och kvinnliga patienter av kvinnliga läkare.

President Mahmoud Ahmadinejad hade föreslagit ytterligare två kvinnliga ministrar, men de stoppades av parlamentet. Det gjorde också den föreslagne energiministern och presidenten måste nu försöka hitta ersättare.

Den mest kontroversiella tillsättningen, åtminstone sett utifrån, är den nye försvarsministern, Ahmad Vahid. Han är efterlyst av Interpol för misstänkt delaktighet i ett bombattentat mot ett judiskt centrum i Buenos Aires 1994.

85 människor dödades i attacken och den argentinske chefsåklagaren anser att han kan bevisa att beslutet om attacken togs på högsta politiska nivå i Iran. Men Iran har nekat till all inblandning.

Irans nya försvarsminister misstänks alltså ha varit delaktig i attentatet. Både Israel och Argentina har protesterat mot nomineringen av honom, men i det Iranska parlamentet är han populär. Han var den som fick flest röster i dag. Till medier sa han efteråt att hans utnämning kan ses som en örfil åt Israel.

Johan-Mathias Sommarström
johan-mathias.sommarstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".