Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
FÖRBIFART STOCKHOLM

Blandade reaktioner i Stockholm

Publicerat torsdag 3 september 2009 kl 15.57

På Stockholms gator möter dagens besked om klartecken för Förbifart Stockholm både positiva och negativa reaktioner.

– Jag hörde det och jag tycker att det är bra därför att jag är redo att få bort de här bilarna som inte har i Stockholm att göra. De som alltså ska någonstans utanför Stockholm, förbi. Morgnar är hopplösa, kvällar är hopplösa, Essingeleden är värdelös, säger Ola Karlström.

Hur blir skillnaden med Förbifart Stockholm tror du?

– Någon lindring borde det rimligen bli, säger Ola Karlström.

Men det finns också de som är negativa till förslaget, som den här Lovöbon.

– Jag kan säga att som gammal Lovöbo så är jag starkt kritisk. Jag tror att man förstör ett landskap som inte går att reparera. Som livsbejakare tror jag att vi måste hitta andra sätt att röra på oss än att åka bil just.

Men Förbifart Stockholm är inte den enda infrastrukturinvesteringen de kommande tio åren. Banverket, Vägverket och de andra trafikverken har precis presenterat sitt gemensamma förslag till infrastruktursatsningar fram till 2021.

Trots att klimathotet är en av de viktigaste frågorna så kommer inte investeringarna i järnvägar, vägar och sjötransporter i sig leda till minskade utsläpp, enligt verkens samlade rapport. Bland annat eftersom regeringen bestämt att större delen av nyinvesteringarna ska gå till vägar.

Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand är kritisk och menar att en större satsning på spårbunden trafik vore bättre för miljön och skulle ge mindre utsläpp.

– Kollektivtrafiken först. Det är det som skapar ett bättre samhälle. Om vi får en bra fungerande kollektivtrafik så minskar också trycket på att få nya vägar, säger Maria Wetterstrand.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Samarbete med Radio Stockholm

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".