Ännu oklart om dödsfall beror på H1N1

Ännu en person misstänks ha avlidit i den så kallade svininfluensan i Sverige. Patienten avled på Centrallasarettet i Västerås. Nyhetswebben har rapporterat från presskonferensen i Västerås.

På torsdagen strax före klockan elva, 10.50, avled en man i 55-60-årsåldern i influensa. Analys av prover är ännu inte klara och det går därför i nuläget inte att bekräfta att det rör sig om H1N1, den så kallade svininfluensan. Det är däremot bekräftat att det rör sig om influensa A.

Enligt Stefan Ström, intensivvårdsöverläkare vid Centrallasarettet i Västerås, hade den avlidne mannen en svår grundsjukdom och hade precis avslutat cellgiftsbehandling. I samband med en uppföljande besök upptäcktes det att mannen hade symptom som tydde på lunginflammation med feber och besvärlig hosta.

Infektionskliniken kontaktades och prover togs på mannen. Hans tillstånd försämrades, mannen fick njur- och cirkulationssvikt samt svåra andningsproblem och fick placeras i respirator. Enligt Stefan Ström avled mannen på torsdagen trots stora insatser.

Provtagning visar att mannen hade drabbats av influensa A. Enligt Stefan Ström kommer besked provsvarsbesked om huruvida mannen hade H1N1 under fredagen.

Det är oklart hur mannen blev smittad av influensan. Det finns 22 bekräftade fall av influensan i Västmanland men mörkertalen uppges vara stora.

Flera anhöriga till personer som vårdas på samma avdelning som den avlidne mannen låg har hört av sig till sjukhuset och är oroliga men enligt sjukhuset finns det ingen anledning till oro.


På presskonferensen deltog: 

  • Michael Gårdebäck, hälso- och sjukvårdsdirektör
  • Jan Smedjegård, smittskyddsläkare
  • Stefan Ström, överläkare, intensivvårdsavdelningen
  • Irene Christensson
    irene.christensson@sr.se

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
    Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".