Fängelsedom för trix med kassaregister

I dag kom domarna i en stor härva med fiffel med kassaapparater i restaurangbranschen. Dåvarande ägaren till ett företag som sålde blanda annat ett datorprogram så att krögarna kunde trixa bort omsättning och sju restaurangägare dömdes till fängelse i ett mål som har stor principiell betydelse.

Företaget Autocash säljer kassaregister till restauranger och andra näringsidkare.

Ett program som företaget tillhandahållit har en funktion som gör det möjligt att krympa den bokförda omsättningen i efterhand vilket är ett skatte- och bokföringsbrott.

Det är just för att Autocash har tillhandahållit och kanske även informerat om den möjligheten som den förre ägaren dömdes till fängelse i ett år och tre månader samt näringsförbud.

Försvarsadvokaten Björn Breitfeld hade inte väntat sig en fällande dom.

– Jag hade faktiskt förväntat mig en frikännande dom. Härigenom har man sträckt ut medhjälpsansvaret på ett sätt som vi inte tidigare har sett i svensk rättspraxis. Det är ungefär som om en bilhandlare marknadsför en bil med att den kan köra mer än 110 eller 120 kilometer i timmen, att han på något sätt skulle anses vara medskyldig till att en kund sedan också gör det. Dessutom har min huvudman hela tiden konsekvent förnekat att han har känt till att den här möjligheten fanns för det är ju inte någon huvudsak med det här programmet. Att detta skulle innebära medhjälp ställer jag mig mycket tveksam till och ser fram emot hovrättens bedömning, säger han.

En före detta anställd på Autocash friades dock från misstankar.

Målet har väckt stort intresse, även utomlands. Dataprogrammet, som är utvecklat i Frankrike, säljs över hela världen och i flera länder pågår utredningar om misstänkta brott kopplade till systemet.

Även i Sverige lär det bli fler åtal. Skatteverkets Conny Svensson är nöjd med att också leverantören av programmet blev fälld.

– Ja, han har ju aktivt bidragit till att medverka till att det här fusket finns ute på krogarna. Att ha den här typen av funktioner på kassaregister där man kan plocka bort intäkter är ju ingenting som normalt sett ska finnas i ett kassasystem, utan det här har tillhandahållits kunderna helt enkelt, säger han.

Vad får det här för effekter?

– Vi hoppas på att det här kan få effekter bland dem som säjer kassaregister ute på marknaden i dag att det inte är helt riskfritt att göra detta utan att man kan bli dömd för det.

Dessutom stod tio krögare åtalade för att de använt krympningsfunktionen.

Av dessa dömdes åtta till mellan tio månader och två och ett halvt års fängelse samt näringsförbud i flera år. En av krögarna fick samhällstjänst.

Autocash har i dag ny ägare.

Benedikta Cavallin, Göteborg
benedikta.cavallin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".