Calmfors

Professorer stödjer bankskärpning

Ansvarslös utlåning från bankerna var en av orsakerna till den globala finanskrisen, nu kommer förslag på hur bankerna ska tvingas hålla tillbaka utlåningen under goda tider, för att ha större säkerhetsmarginaler till sämre tider. Förslaget får stöd av två tunga svenska professorer.

Det bedrivs en intensiv internationell debatt om hur man ska kunna undvika framtida globala finanskriser.

En ny tanke är att bankerna ska tvingas till större ekonomiska säkerhetsmarginaler under en högkonjunktur då utlåningen ofta ökar.

En något större del av varje hundralapp som bankerna lånar ut ska vara eget kapital, på bankspråk talar man om en högre kapitaltäckningsgrad.

I vanliga fall ökar bankerna sin utlåning under en högkonjunktur och stramar åt den under en lågkonjunktur då kreditförlusterna ökar. På så sätt förstärker bankerna konjunktursvängningarna.

Poängen med det nya förslaget är att bankerna istället ska agera mer på motsatt sätt. Det är också anledningen till att Lars Calmfors, professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet, stödjer förslaget.

– Jag tror att det vore bra. För problemet har varit att de varit alldeles för expansiva i sin utlåning i goda tider. Sedan tvingar marknaden dem att höja sin kapitaltäckning när det blir dåliga tider. Det är precis tvärt om mot hur det borde fungera.

Innan förslaget kan genomföras måste det först utredas menar Lars Calmfors. En fråga som måste avgöras är exempelvis vem som ska bestämma när kapitaltäckningskravet för bankerna behöver höjas eller sänkas, Riksbanken och Finansinspektionen är två heta kandidater.

Även Peter Englund, professor i bank- och försäkringsekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm, stöder förslaget och anser att det är fullt genomförbart.

– Det finns exempel från Spanien där man har något liknande, där kapitaltäckningskraven är kopplade till den makroekonomiska utvecklingen. Så det ska absolut inte vara några svårigheter.

Tror du enskilda länder kan genomföra en sådan här reform eller kräver den samordning internationellt?

– Det vore säkert en fördel om det var internationellt samordnat, men jag tror inom rimliga gränser så kan de enskilda länderna genomföra det. Jag tror det kan vara bra att några länder går före och sedan får man på sikt en samordning.

Lars Calmfors och Peter Englund ser båda gärna att den svenska regeringen använder ordförandeskapet i EU till att driva på reformarbetet.

– Det tycker jag är en bra idé. Sverige har i andra samanhang varit ett föregångsland vad gäller inflationsmålet och annat, så varför inte här, säger Peter Englund.

Niklas Johansson
niklas.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".