Det är oroligt i Gabon efter valet i söndags.

Spänd stämning i Gabon

Stämningen i Gabon i Västafrika är spänd på torsdagskvällen. Där har våldsamheter brutit ut efter att segraren i presidentvalet tillkännagetts. I våldsamheterna rapporteras oppositionens presidentkandidat ha blivit skadad.

Oroligheterna har utbrutit samtidigt som den tidigare inrikesministern André Mba Obame säger att han inte erkänner valresultatet utan att han är valets rätte vinnare. FN-chefen Ban Ki-Moon uppmanar presidentkandidaterna att lösa tvisten om valresultatet på laglig väg. 

Det var Ali Ben Bongo, son till den förre presidenten Omar Bongo Ondimba, som utropades till segrare efter söndagens presidentval. Han fick 42 procent av rösterna. De båda andra huvudkandidaterna fick 25 procent vardera.

Bara minuter efter att valresultatet hade presenterats så gav sig anhängare av oppositionen ut på gatorna i huvudstaden Libreville där de drabbade samman med militär. Internationella medier på plats talar om kaos och brinnande bildäck i centrala staden.

I den näst största staden Port Gentil råder nu utegångsförbud sedan det franska konsulatet satts i brand och fångar släppts ur ett fängelse.

Även egendom tillhörande det franskägda oljebolaget Total ska ha attackerats.

Frankrike har stora oljeintressen i sin före detta koloni. Den tidigare presidenten Omar Bongo som avled tidigare i år, efter 42 år vid makten, hade starka band till den franska regeringen.

Att hans son, en tidigare försvarsminister, nu efterträder honom väcker ilska och misstankar att Frankrike har något med tillsättningen att göra. 

Det finns omkring 10 000 franska medborgare i Gabon, bland annat på en militärbas. Frankrikes utrikesminister Bernard Kouchner har fördömt våldet och utlovat skydd för franska medborgare.

Margareta Svensson, Johannesburg
margareta.svensson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".