Fuglesang vid tanken.

Fuglesang har rekord i rymdlyft

Den svenske astronauten Christer Fuglesang gjorde i natt sin första rymdpromenad under den pågående expeditionen till rymdstationen ISS.

Tolv minuter efter midnatt, svensk tid, tog Christer Fuglesang klivet ut i rymden.

Rymdfärjan Discovery befann sig ovanför Kina när slussarna öppnades och Fuglesang och astronautkollegan Danny Olivas kunde sväva ut för sin första rymdpromenad under den här expeditionen.

Uppdraget i natt handlade om att byta ut en stor ammoniaktank, som ingår i kylsystemet på rymdstationen ISS.

Christer Fuglesang i sin kritvita rymddräkt manövrerade den 800 kilo tunga tanken - ett uppdrag som innebar nytt rymdrekord i tyngdlyftning.

– Allt ser bra ut, konstaterade Nasa:s markkontroll.

Nattens uppdrag gick som planerat, även om starten blev något försenad på grund av en del problem med Danny Olivas hjälm.

I helgen väntar nästa rymdpromenad, då astronauterna bland annat ska installera en ny plattform på ISS.

Om en knapp vecka, natten till fredag väntas Discovery återvända till jorden. Enligt Nasa ska landningen ske i Florida, men om vädret ställer till problem kan Christer Fuglesang och hans kolleger i stället landa på Nasa:s center i Kalifornien eller New Mexico.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".