1 av 2
En av de två lastbilar som attackerades. Foto: Scanpix.
2 av 2
Klicka för grafik

90 döda i Natoattack i Afghanistan

Uppdaterad: 16:21
Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen lovar att tillsätta en utredning om de Nato-bombningar som dödade många människor i norra Afghanistan i dag. Uppemot 90 människor kan ha dödats, när två stulna tankbilar attackerades av Natoflyg.

De båda lastbilarna var på väg med bränsle till Nato-styrkan i norra Afghanistan när de kapades av talibaner. Ännu ett tecken på hur oroligheterna sprider sig över landet, också i tidigare lugna norr.

Några timmar senare anfölls lastbilarna av Nato-flyg, och åtminstone den ena bränslelasten exploderade i ett eldhav. Enligt en del uppgifter var många av dödsoffren civila, som flockats kring lastbilarna när talibanerna delade ut bränsle. Detta efter att ett av fordonen kört fast i lera.

En Nato-talesman säger till nyhetsbyråer att målet för flyganfallet var talibaner och andra extremister, och att dagens anfall inleddes först när man försäkrat sig om att inga civila var i närheten. Ändå, säger talesmannen, ska man nu utreda om även civila kan ha drabbats oavsiktligt.

Polischefen i Kunduz-provinsen säger att bland de döda fanns en hög taliban-befälhavare i provinsen samt extremister från Tjetjenien.

Senaste månaderna har utländska styrkan i Afghanistan haft order om största försiktighet vid flyganfall, för att undvika civila dödsoffer. Den amerikanske befälhavaren i Afghanistan - medveten om att civila offer spelar talibanerna i händerna - har sagt att han är mer intresserad av att skydda afghanska civila än att jaga talibaner.

En klanäldste i Kunduz säger till nyhetsbyrån Reuters att han och andra invånare i området lägger skulden för dagens attack både på talibanerna och på Afghanistans regering.

Nils Horner, Tokyo
nils.horner@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".