Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
1 av 2
Lisa Holmström skickas hem av skolsköterskan Anette Andersson. Foto: Karin Malmsten/SR.
2 av 2
Lisa Junge och Mattias Andersson. Foto. Karin Malmsten/SR.

Många gymnasieelever i Värnamo sjuka

Det första kända fallet av ett större utbrott av svininfluensan har med stor sannolikhet drabbat en skola i Sverige. Det är Finnvedsgymnasiet i Värnamo med runt 1 300 elever där mer än vad tionde elev misstänks ha eller har haft influensan. Men skolan håller öppet som vanligt.

– Vi har färre och färre sjuka. Vi har två konstaterade svininfluensafall, men de ligger i sina hem och vi fortsätter som vanligt. Man kan också säga att vi nästan ingen bland personalen är sjuk. Så det här är något som har funnits och delvis finns bland eleverna, främst bland de eleverna som går första året, säger Bernt Ralfnert, gymnasiechef på Finnvedens gymnasium.

Många skolbänkar på Finnvedens gymnasium i Värnamo gapar idag tomma. Idag var drygt 100 av skolans elever som var sjuka, men när det var som värst i tisdags vara hela 147 av gymnasiets 1 300 elever sjuka. I två fall har svininfluensan kunnat konstateras.

För eleverna Lisa Ljunge och Mattias Andersson har det varit en omtumlande vecka.

– Jag mår rätt bra, men man blir ändå rädd, man vågar knappt gå till skolan när man hör så mycket om att det är svininfluensan, säger Lisa Ljunge.

Du är lite bland i ögonen det är nästan så att du ryggar tillbaka lite?

– Jag har lite ont i magen, feber och ont i halsen, säger Mattias Andersson.

Har du svininfluensa eller är du förkyld?

– Det vet jag inte riktigt. Jag hoppas att jag inte har fått svininfluensan, säger Mattias Andersson.

Visserligen har Smittskyddsinstitutet fått rapporter om hög frånvaro även bland enstaka skolor i Skåne. Men Finnvedens gymnasium är det första kända större utbrottet. Enligt Annika Linde som är statsepidemiolog på Smittskyddsinstitutet tyder allt på att det rör sig om ett utbrott.

– Av de erfarenheter vi har haft när det gäller utbrott på skolor och daghem så är det nästan bara influensa och vinterkräksjuka som ger så hög plötslig frånvaro. Här har man två verifierade fall av influensa så vi får nog utgå från att de allra flesta av de sjuka haft influensa.

Även Smittskyddsinstitutet anser att beslutet att hålla skolan fortsatt öppen är rätt ur smittskyddssynpunkt.

– Som det är nu så har vi en hel månad innan vi får fram vaccinet och att hålla alla de där barnen hemma och isolerade från varandra för att eventuellt skydda en del utav dem från smitta det är absolut inte meningsfullt, säger Annika Linde.

David Svanberg
david.svanberg@sr.se

Samarbete med Karin Malmsten SR Jönköping
karin.malmsten@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".