Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Iran

Massaker i Iran tas upp i ny rapport

Mer än 20 år efter massakern på tusentals politiska fångar i Iran, har en omfattande oberoende rapport om händelsen släppts. Tidigare har iranska människorättsaktivister kritiserat omvärlden för att ha gett för lite uppmärksamhet åt massakern.

De flesta som dödades var medlemmar i den tidigare väpnade motståndsorganisationen Folkets Mujahedin, och Hossein Abedini, högt uppsatt medlem av den iranska motståndsrörelsen, tycker inte att det är konstigt att omvärlden inte såg vad som pågick.

– Omvärlden förstod inte. De fick inget veta, eftersom avrättningarna skedde i all hemlighet, säger Hossein Abedini.

Sommaren och hösten 1988. I fängelser över hela Iran hämtades fånge efter fånge till förhör. De kvarvarande kunde höra skriken från tortyr eka genom fängelsekorridorerna. Fångarna återvände aldrig.

Hur många som torterades och dödades vet ingen, men det rör sig om flera tusen, minst 3 000, troligen fler inom loppet av några månader.

Av de avrättade slängdes många i anonyma massgravar, och det finns anhöriga som än i dag inte fått veta var deras käraste vilar.

Massakern skedde av allt att döma på order från den dåvarande andlige ledaren ayatolla Khomeini. Handskrivna brev från ayatollan publiceras i den nya rapporten från IHRDC, dokumentationscentret för mänskliga rättigheter i Iran. Det är en organisation baserad i USA, och vars styrelseordförande är den välkände Yaleprofessorn Owen M Fiss.

I de handskrivna breven ges order om att medlemmar i utpekade motståndsgrupper ska avrättas.

Den nya rapporten presenterar mängder av vittnesmål från anhöriga till avrättade, och från dem som överlevde.

En som satt fängslad sex år i iranskt fängelse vid den här tiden var Ahmad Parizani, sympatisör med motståndsrörelsen. Han lyckades fly innan massakern ägde rum. Han torterades själv, och minns tydligt avrättningar.

– Under de här åren som jag satt i fängelse, så såg jag med egna ögon personer som blev avrättade eller dog under tortyr, säger Ahmad Parizani, som tidigare satt fängslad i Iran.

Johan-Mathias Sommarström
johan-mathias.sommarstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".