Arbetslösheten i USA ligger på den högsta nivån på 26 år. Foto: Tony Dejak/Scanpix.

Arbetslösheten nära 10 procent i USA

Uppdaterad: 17:18
Den amerikanska arbetslösheten fortsätter att öka men i allt lägre takt. Det visar augustistatistiken från den amerikanska regeringen. Men det är osäkert när de amerikanska företagen börjar anställa igen.

Christina Romer, som är en av president Obamas närmaste ekonomiska rådgivare i Vita Huset, lyfter förstås fram det positiva med de nya arbetslöshetssiffrorna. I augusti försvann 216 000 jobb, fortfarande en hemsk siffra, men man får inte glömma att i januari förlorade vi över 700 000 jobb, sade Christina Romer till tv-kanalen CNBC.

Statistiken för augusti visar alltså att sysselsättningen i USA fortsätter att minska och arbetslösheten att öka. Den ligger nu på 9,7 procent, vilket är den högsta nivån på 26 år. Illa förstås, men det positiva nu är att sysselsättningsminskningen nu är den lägsta på ett år, vilket marknaden ser som ytterligare ett tecken på att den amerikanska ekonomin är på väg att vända uppåt igen.

Men flera ekonomiska experter säger att det kommer ta lång tid innan de amerikanska företagen kommer börja anställa igen. De amerikanska konsumenterna är fortfarande långt ifrån villiga att börja storhandla, menar man och därför kommer företagen inte vara villiga att nyanställa, trots att ekonomin återhämtar sig. Men den åsikten delas inte av alla:

Fritz Meyer är ekonom på investmentföretaget Invesco och han säger till CNBC att USAs arbetsgivare kommer börja nyanställa redan före årsskiftet. Detta eftersom de överreagerade och gjorde sig av med för många anställda när den ekonomiska krisen sammanföll med en kollaps i det finansiella systemet.

Obamas rådgivare Romer vill dock inte spekulera i när det börjar anställas på allvar igen. Det beror helt på när BNP börjar växa ordentligt igen, säger hon.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".