Många får svårt att klara ekonomin.

Svårt för utförsäkrade långtidssjukskrivna

Sveriges Kommuner och Landsting är positiv till förslaget till ett åtgärdspaket för de långtidssjukskrivna som blir utförsäkrade efter årsskiftet. Men de långtidssjukskrivna kan drabbas mycket hårt ekonomiskt av förslaget.

– Det låter som en fantasi. Jag får det inte att gå ihop som det är i dag, än mindre om de ska sänka. Det blir ungarna som blir drabbade för själv har man redan dragit in på allting, säger Ann Jensinger i Gävle.

Hennes tidsbestämda sjukersättning går ut i sista oktober och sist sa Försäkringskassan att hon inte skulle få fler tidsbestämda sjukersättningsperioder eftersom hon inte är tillräckligt sjuk.

Ann har problem med ryggen och har inte kunnat arbeta på länge vilket bidragit till perioder av depressioner.

Ann Jensinger lämnade a-kassan för sju år sedan eftersom det var för dyrt och är en av dem som skulle få 223 kronor om dagen om hon skulle ingå i regeringens aktivitetsprogram.

Efter skatt blir det en månadsersättning på knappt 4 000 kronor. Ann Jensinger får i dag 8 400 kronor i sjukersättning efter skatt, en sänkning med flera tusenlappar.

Dessutom riskerar hon förlora sitt bostadstillägg på 1 500 kronor.

– Det är väldigt mörkt, det är det. Det är just det med den ekonomiska biten som blir så otroligt tungt. Man har inget stöd någonstans ifrån. Det är skitjobbigt.

Om Ann Jensinger är djupt oroad för hur hon ska klara sin ekonomiska framtid har Per Arne Andersson på organisationen Sveriges Kommuner och Landsting ett annat perspektiv. Han välkomnar regeringens förslag för de utförsäkrade eftersom det visar att staten inte stjälper över kostnaden på kommunerna.

– Det här innebär att staten tar ansvar för de här personerna. Man ger arbetsförmedlingen och arbetsgivare ett uppdrag med rehabilitering.

Du ser ingen risk att de här personerna kommer att få så pass liten ersättning att de ändå kommer att behöva socialbidrag?

– I dagsläget kan vi inte se det. Möjligheterna att få socialbidrag eller försörjningsstöd, där är trösklarna för höga. Jag tror inte att de kommer att komma i fråga för det, säger Per Arne Andersson på Sveriges Kommuner och Landsting.

Mari Forssblad
mari.forsblad@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".