Volvos vd Leif Johansson upprörs av bilderna på Volvomaskiner som river palestinska hus. Foto: Adam Ihse/Scanpix.

Kritik mot hur Volvos maskiner används

Aktiebolaget Volvo får kritik för att deras grävmaskiner används för att riva palestinska hus på ockuperat område. Men Volvo menar att företaget inte kan påverka hur Volvotillverkade maskiner används. Ekot visade Volvochefen Leif Johansson bilder som visar Volvo-maskiner som river hus och förstör palestinska brunnar.

– Det är ju hemska bilder, och det är ju bilder som river upp väldiga känslor även hos mig, ska jag säga, säger Volvos vd Leif Johansson.

Bilderna, som tagits av Activestills, en grupp fotografer som arbetar mot den israeliska ockupationen, visar grävmaskiner och frontlastare tillverkade av Volvo.

Enligt Activestills är de i färd med att riva palestinska hus, något som hårt kritiserats av omvärlden, och som sker på ockuperat område.

En bild, som är tagen så sent som i torsdags, visar, enligt fotografen, hur grävmaskiner av märket Volvo förstör brunnar, öster om Hebron.

Volvochefen Leif Johansson känner väl till problemet.

– Det här ärendet har varit uppe på mitt bord rätt så många gånger och med väldigt starka känslor, säger Leif Johansson.

Volvo har fått kritik, bland annat från de svenska Palestinagrupperna. Enligt Leif Johansson är det också ett affärsmässigt problem för Volvo att företagets varumärke skyltar i samband med övergrepp.

– Jo, det är ett problem, och vi råkar inte så sällan ut för diskussioner med olika kunder, där en viss kund försöker begränsa vad vi gör i förhållande till ett annat land eller en annan kund. Det är inte alls sällan förekommande.

Bilderna på Volvos maskiner, som river palestinska hus, är alltså såväl ett moraliskt, som ett kommersiellt dilemma för Volvo.

Ändå har Leif Johansson landat i slutsatsen att Volvo inte kan göra någonting åt hur maskinerna används.

– Alltså, jag tror att vi egentligen har dragit en gräns där. När vi har sålt maskinen, och gjort det enligt alla de regler som faktiskt finns och kan följas, så kan det inte i vår mänskliga makt, alltså vi pratar 100 000-tals maskiner per år ut över hela världen, det står inte i vår makt att följa var och en av dem, säger Volvos vd Leif Johansson.

Tomas Ramberg
tomas.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".