Okänt hur många som får sänkt ersättning

Försäkringskassan räknar med att drygt 50 000 personer kommer att utförsäkras från sjukförsäkringen under nästa år och i dag har alltså de ansvariga ministrarna presenterat vad som ska gälla för dem som inte kommer att ha rätt till sjukpenning eller förtidspension längre, utan ska ta sig tillbaka in på arbetsmarknaden.

De ska kunna få olika kombinationer av arbetsmarknadspolitiska stöd medan de letar efter arbete, eller, om de varit med i a-kassan tidigare, lättare att komma in i den igen.

Arbetsförmedlingen ska kunna erbjuda mer hjälp än tidigare och av de 17 miljarder som regeringen vill använda under tre år får Arbetsförmedlingen en och en halv. Enligt generaldirektören där kommer arbetsförmedlingen att behöva anställa mellan 500 och 1000 personer för att slussa ut långtidsarbetslösa till jobb.

Resten av pengarna i regeringens treårsplan, drygt 15 miljarder kronor, är till största delen andra typer av ersättningar till dem som hittills omfattats av sjukförsäkringen. Regeringen presenterade sitt treårsprogram på 17 miljarder som en satsning i dag, men samtidigt minskar statens kostnader för sjukförsäkringen, när tusentals människor lämnar det systemet.

Hur nettosiffran i regeringens plan ser ut, hur många människor som beräknas byta från ett ersättningssystem till ett annat eller hur många som kan räkna med sänkt ersättning vid fortsatt arbetslöshet, har inte gått att få svar på i regeringskansliet i dag.

Beskedet är att helheten ska redovisas i budgetförslaget senare i september.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".