Kommissionären Olli Rehn ska diskutera EU-medlemskap med Kroatien, Turkiet och Makedonien. Foto: B Grdanoski/Scanpix.

Utvidgning i skuggan på EU-möte

I dag avslutas EU:s informella utrikesministermöte i Stockholm. Huvudämnena är Afghanistan, Iran och Mellanöstern. Frågan om nya medlemsländer verkar ha hamnat litet vid sidan om, men det vill inte EU:s utvidgningskommissionär finländaren Olli Rehn hålla med om.

– Det är inte så mycket i skuggan. Man kan också se det på ett annat sätt, det vill säga att vi har en relativ politisk stabilitet i sydöstra Europa för tillfället.

I dag blir det i alla fall diskussioner med utrikesministrarna från de tre kandidatländerna Kroatien, Turkiet och Makedonien.

När det gäller Kroatien har länge en segdragen gränstvist gjort att Slovenien stoppat Kroatiens förhandlingar, men nu tror Olli Rehn att det snart kan bli en lösning.

– Jag tror att det nu finns en verklig möjlighet at lösa det här problemet och genomföra förhandlingar med Kroatien om medlemskap

När det gäller motståndet mot Turkiet betonar Olli Rehn långsiktigheten.

– Det är så att vi måste ha en långsiktig syn om Turkiet och EU:s förhållande med Turkiet. Genom utvidgningspolitiken gör vi Turkiet till en bättre kamrat för Europeiska Unionen.

Vem som ska bli Sveriges nästa EU-kommissionär är oklart. För Finland ser det annorlunda ut. Olli Rehn är redo att fortsätta en period till.

– Om den finländska regeringen föreslår mitt namn och om jag har förtroende i EU-parlamentet skulle jag gärna fortsätta som en kommissionär i Europeiska kommissionen, säger finska EU-kommissionären Olli Rehn.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".