Finansminister Anders Borg ska medverka på G20-ländernas finansministermöte i London. Foto: Fredrik Persson/Scanpix.
G20-mötet i London

Utvecklingsländers utsläpp fråga för G20

Hur världens rika länder ska hjälpa till att bekosta de fattiga ländernas minskning av koloxidutsläppen är en fråga som ska diskuteras i dag vid G20-ländernas finansministermöte i London.

Frågan har inför mötet kommit i skymundan av allt prat om bankbonusar och andra finanskrisfrågor. Synd, tycker finansminister Anders Borg.

– Det är ju ett uppenbart och stort globalt problem. Det är ju sällan man kan hitta ett problem som är så utpräglat globalt. Finansmarknadskrisen är viktig och de andra frågorna är viktiga, men det är också så att vi måste göra framsteg före Köpenhamn om vi ska kunna föra frågan framåt.

Köpenhamn som Anders Borg pratar om är förstås FN:s miljökonferens som hålls i den staden i december, då målet är ett nytt klimatavtal som ska ersätta Kyotoprotokollet.

Att komma överens om minskning av utsläppen av växthusgaser handlar mycket om pengar, pengar som ofta de fattiga länderna saknar. Det är dyrt att ställa om energisystem till mer miljövänliga alternativ.

Tidigare i veckan presenterade kinesiska miljöekonomer en utredning som visade att inte ens den ekonomiska stormakten Kina skulle ha råd med omställningen på egen hand.

Anders Borg tänker dock i andra banor.

– Det handlar ju inte om att stötta Kina eller Brasilien som är snabbväxande utvecklingsländer, utan riktigt fattiga och underutvecklade länder som ju också tyvärr är dem som drabbas av de allra värsta konsekvenserna.

Du hoppas att ni ska komma fram till något när det gäller finansieringen här?

– Ja, att Europa och G20-länderna säger att vi är beredda att tillhandahåller resurser för att underlätta omställningen, säger finansminister Anders Borg.

Johan Prane, London
johan.prane@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".