G20:s finansministermöte

Borg nöjd men arbetet långt ifrån avslutat

I eftermiddags avslutades G20-ländernas finansministrar sitt möte i London. Bland annat enades finansministrarna om att bankernas bonussystem måste begränsas. Anders Borg tycker att man kom längre än vad han hade hoppats på.

– Jag trodde inte att vi skulle nå så här långt när det gällde regelverket kring bonusar redan vid det här mötet, utan jag trodde att vi skulle komma till de uppgörelserna i Pittsburgh. Det har varit uppenbart att det även från amerikanarnas sida har funnits en stark vilja att hitta en lösning på den här frågan

För att bonusarna inte ska bidra till att bankanställda tar kortsiktiga risker för att därigenom höja sina bonusar var finansministrarna överens om att bonussystemen måste vara långsiktiga, att bonusarna ska betalas ut med en fördröjning på flera år.

Bonusar ska också kunna krävas tillbaka om det visar sig att en affär inte blev lika bra som det först verkade.

Banker som inte ställer upp den här modellen ska kunna drabbas av sanktioner. Exakt hur det ska gå till ska nu utarbetas till dess att G20-ländernas stats- och regeringschefer träffas i Pittsburgh i USA om tre veckor.

Anders Borg tror att det ska gå att hitta en modell så att myndigheterna ska kunna hålla koll på bankernas bonussystem

– Tanken är att ansvaret ska ligga på det europeiska och det nationella, i vårt fall finansinspektionen, säger Anders Borg.

Finansminstrarna här i London ställde också högre krav på hur mycket eget kapital bankerna ska ha, detta för att det ska finnas en större buffert om affärerna skulle börja gå dåligt.

Dessutom slogs det fast idag att även om det börjar synas tecken på en vändning i världsekonomin så är det för tidigt att börja dra tillbaka dom skattefinansierade stimulanspaket som regeringar runt om i världen lagt fram.

Faran är inte över än, menar Storbritanniens finansminister Alistair Darling:

– Vi understryker alla här att det arbete vi påbörjat är långt ifrån avslutat.

Johan Prane, London
johan.prane@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".