ECUADOR

Youtube vapen i infekterat miljömål

Den amerikanska oljejätten Chevron försöker få ett jättelikt miljömål i Ecuador ogiltigförklarat. Med hjälp av spionkameror försöker man visa att domaren är mutad. Men de videor som bolaget lagt ut på Youtube liknar mer ett slags ABC i konsten att provocera.

Redan i början av 1990-talet inledde flera byar i den ecuadorianska delen av Amazonas en process mot Texaco för de enorma miljöskador bolaget orsakat alltsedan det började borra efter olja där i början av 1960-talet.

Processen började i domstolar i USA, men drivs sedan ett par år tillbaka i ecuadorianska domstolar. Och den definitiva domen är nu nära, den väntas komma redan inom någon månad.

Och det skadstånd som krävs är inte småpotatis. Det handlar om 315 miljarder kronor, vilket är lika mycket som hela Ecuadors bruttonationalprodukt.

Men Chevron köpte Texaco först 2001 och anser sig inte ha ansvar för vad bolaget gjorde dessförinnan, dessutom anses skadeståndbeloppet vara allt för högt.

Och nu har alltså bolaget triumferande lagt upp ett antal videor på Youtube som man anser visa att domaren som driver fallet är mutad. Och att hela processen därför måste läggas ner.

Videoinspelningen har gjorts med hjälp av spionkameror gömda i en penna och i en klocka av en ecuadorian, med långvariga band till Chevron och en nordamerikan som framställer sig som representant för ett miljöföretag.

Den utpekade domaren Juan Nuñez, har avgått för att undanröja möjligheten att invändningar mot honom ska kunna stoppa rättegången.

Men det man slås av när man tittar på videon det är inte att domare Nuñez skulle vara beredd att ta emot mutor, utan av hur klumpiga hans två besökares mutförsök är. Och av hur konsekvent domare Nuñez avvisar dem.

I en annan video diskuteras fördelningen av en muta på tre miljoner dollar med en man som sägs vara representant för Ecuadors president Rafael Correa, men hans märkliga pladder i kombination med de två provokatörernas underliga frågor ger mest av allt intryck av dålig teater.

Det förekommer förmodligen korruption på hög nivå i Ecuador, men vad Chevrons videor på Youtube fram för allt visar är knappast det, utan snarare hur en klumpigt iscensatt provokation på hög nivå kan se ut.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".