Israels premiärminister Netanyahu har krävt att den svenska regeringen fördömer artikeln i Aftonbladet. Foto: Scanpix. Montage: SR.

Olika besked om Bildts Mellanösternresa

Två israeliska tidningar hävdar i dag att utrikesminister Carl Bildt ställer in en planerad Mellanösternresa i nästa vecka på grund av krisen efter tidningsartikeln i Aftonbladet. Utrikesdepartementet däremot hävdar att det aldrig har funnits något fast datum för resan och att den troligen blir av i slutet av september.

SR:s Mellanösternkorrespondent har talat med den israeliska ledarskribenten Akiva Eldar om Aftonbladetaffären. Akiva Eldar, ledarskribent på liberala Haaretz, befarar att det som skett kan ha paralyserat Sveriges möjlighet att spela en roll i Mellanöstern under sin tid som ordförande i EU.

Enligt vad Ekot erfar skulle Carl Bildt ha rest till Kairo, Jerusalem, Ramallah, Amman och Damaskus under den kommande veckan.

Från svenska UD har man visserligen aldrig preciserat några datum och när resan nu skjuts upp - eller ställs in som Jersusalem Post uttrycker det - kan UD gömma sig bakom att man aldrig tillkännagivit några datum - och att man nu kommit fram till att det vore bättre att genomföra resan senare i september, när USA:s president Barack Obama genomfört sitt planerade möte med Israel premiärminister Benjamin Netanyahu och palestiniernas president Mahmoud Abbas i samband med FN:s generalförsamling i New York.

Men källor på israeliska UD i Jerusalem säger till flera israeliska tidningar att Bildt ställde in resan för att undvika det kyliga mottagande han skulle ha fått i Israel. Benjamin Netanyahu har till exempel hotat med att inte träffa Bildt innan Sveriges regering tar avstånd från Aftonbladetartikeln.

Akiva Eldar säger att många inom fredslägret i Israel hade hoppats på Sveriges ordförandeskap i EU, på att EU under Sverige skulle driva en mer aktiv Mellanösternpolitik istället för att enbart följa USA, som han säger. Men i och med Aftonbladetaffären har Sveriges möjligheter försämrats och om Sverige nu bara väntar på Obama och fortsätter försöka övertyga Israel om att Sverige inte är antisemitiskt, då kommer Sverige att missa sin chans, tror Akiva Eldar.

Akiva Eldars råd till Carl Bildt är: Försök lägga denna affär bakom dig så snart som möjligt, eventuellt genom ett svenskt uttalande där ni, utan att ingripa i pressfriheten, helt enkelt kunde konstatera att Sveriges regering inte har anledning att tro på uppgifterna i Aftonbladet, föreslår Akiva Eldar.

Men, tillägger Akiva Eldar i sina råd till Carl Bildt: Var bestämd, stå på dig och inbilla dig inte att problemet försvinner bara för att du försöker vara trevlig mot vår utrikesminister Avigdor Lieberman.

Cecilia Uddén
cecilia.udden@sr.se

I artikeln på Aftonbladets kultursida återgav författaren påståenden om att israeliska soldater stjäl organ från dödade palestinier.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".