Inget för Brasilien? Arkivfoto: Jens Bäckström/Scanpix.
Jas gripen

Frankrike på väg konkurrera ut Sverige

Saabs förhoppningar att sälja Jas Gripen till Brasilien tycks komma på skam. Vinnare ser i stället franska Rafale ut att bli, mycket tack vare president Nicolas Sarkozys intensiva säljoffensiv.

Sarkozy är just nu i Brasilien både för att sälja Rafale och för att ro iland flera andra stora affärer, och Brasiliens president Lula da Silva har förklarat att när det gäller det köp av 36 stridsflygplan, där Jas Gripen är en av de tre medtävlarna, så är Frankrikes "komparativa fördelar" exceptionellt goda. Det har framförallt att göra med Frankrikes löften om teknologisk överföring.

Också Saab har lovat teknologisk överföring, men med den begränsningen att vissa delar av Jas Gripen byggs i USA och därför inte kan lämnas ut.

Brasilien har dessutom redan goda erfarenheter av Frankrikes löften om teknologisk överföring. De fem u-båtar, varav en är atomdriven, och de 50 militära transporthelikoptrar som Brasilien redan beslutat köpa av Frankrike, kommer att byggas helt och hållet i Brasilien.  Köpet kommer att finansieras med lån från franska banker.

Brasiliens behov av att rusta upp sitt försvar har till en del att göra med den militära upprustning som flera av dess grannar gjort, inte minst Venezuela och Colombia.

Men det motiveras framförallt av upptäckten av jättelika oljefyndigheter i havet som behöver skyddas med såväl luft- som sjöstyrkor.

Det har också att göra med Brasiliens ambition att bli en global stormakt, och inte bara, som nu, Latinamerikas ledande nation.

Förutom att försäljningen av stridsflygplanen är en stor affär på omkring 28 miljarder kronor, och Brasilien i framtiden kan komma att beställa uppemot etthundra plan, så har Frankrike även i övrigt satsat hårt på att bygga en strategisk allians med Brasilien, bland annat genom att stödja förslaget att Brasilien ska få en permanent plats i FN:s säkerhetsråd.

Lars Palmgren, Santiago 
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".