I Israel kallas taktiken: bygg först, inför byggstopp senare. Foto: Bernat Armangue/Scanpix.

Israel trotsar USA med nya bosättningar

Uppdaterad: 10:19
Trots USA:s krav på byggstopp har Israels regering nu godkänt 400 nya bostäder på den ockuperade Västbanken.

Planerna kritiseras hårt av såväl USA som EU. I Israel tolkas det som ett sätt för premiärminister Benjamin Netanyahu att få med sin regering på ett temporärt tillfälligt byggstopp.

Men inom fredsrörelsen finns en stark oro för att USA håller på att ge efter för Netanyahu.

Akiva Eldar, ledarskribent på liberala Haaretz, säger att det ser ut som om Obama gått i Netanyahus fälla.

– Det ser ut som om Obama gått i Netanyahus fälla, säger Akiva Eldar på Haaretz, det kan vara en felaktig bild tillägger han, men bilder är viktiga i denna process. Här har vi en situation där Obama inte har varit tydlig, inte satt ner foten och sagt: När jag säger nej så betyder det nej, jag är president i Förenta Staterna och bosättningar är olagliga. Punkt.

Under den här veckan väntas USA:s sändebud i Mellanöstern, George Mitchell, komma till Israel för att träffa en överenskommelse om ett byggstopp på Västbanken inför ett planerat toppmöte i New York senare i september mellan Barack Obama, Benjamin Netanyahu och den palestinske presidenten Mahmoud Abbas.

Netanyahu befinner sig under hård press från sina egna ministrar att inte gå med på USA:s krav och de nya byggplanerna tolkas som ett sätt att dämpa ett internt uppror.

I Israel kallas taktiken: bygg först, inför byggstopp senare. Israels vice premiärminister har redan förklarat att byggstoppet inte är något annat en "strategisk paus".

Akiva Eldar på Haaretz är orolig för att Barack Obama tappat den drivkraft han hade efter talet i Kairo i juni då hela världen och framförallt arabvärlden, tycktes slicka i sig hans ord.

Men om Obama inte ens lyckas stoppa byggandet av olagliga bosättningar på ockuperad mark, är risken stor att arabvärlden kommer fram till att Obama inte är annat än en demagog, och det vore mycket farligt för fredprocessen, säger Akiva Eldar.

– I Mellanöstern har man inte råd att stå still, den som inte aktivt kör framåt, rullar bakåt, det går inte att parkera och vänta, säger Akiva Eldar.

Förutom de byggplaner som väntas tillkännages i dag, har Israels regering sagt att byggandet på 2 500 bosättarbostäder som redan inletts kommer att fortsätta.

Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas hotar med att inte träffa Netanyahu i New York senare i september om Israel vägrar införa byggstopp i bosättningarna.

Cecilia Uddén, Amman
cecilia.udden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".