Foto: Ingvar Karmhed/Scanpix.

Kraftig ökning av socialbidragen

Uppdaterad: 12:15
Utbetalningen av socialbidrag, eller ekonomisk bistånd som det egentligen heter, ökade med 16 procent under andra kvartalet jämfört med samma period förra året. Enligt Socialstyrelsen betalades det ut närmare 2,8 miljarder. Och orsaken är inte svår att gissa, i alla fall inte i Trollhättans kommun där Said Niklund är socialchef.

– Den största orsaken är arbetslöshet. Det är främst ungdomar men även vuxna, och det har med krisen i bilindustrin att göra. Många ungdomar har haft jobb inom bemanningsföretag och på grund av bilkrisen så var det de som blev av med jobben först, säger Said Niklund.

I Trollhättan ökade utbetalningarna av socialbidrag med 21 procent under andra kvartalet, alltså fem procent högre än riksgenomsnittet. I hela riket betalades närmare 2,8 miljarder kronor ut i ekonomisk bistånd.

Av det gick 564 miljoner kronor i form av ekonomisk bistånd och introduktionsersättning till flyktingar, vilket är en ökning med 4 procent jämfört med samma kvartal förra året.

Utbetalningarna av socialbidrag ökade i de flesta av landets 290 kommuner. I sex kommuner var det oförändrat och bara i 25 kommuner minskade utbetalningarna.

Störst ökning under andra kvartalet visar Norsjö kommun i Västerbotten med 718 procent, där en större andel gått till introduktionsersättning till flyktingar.

I kvartalsrapporten har Socialstyrelsen inte utrett orsakerna till ökningen av socialbidrag, det gör man i stället i årsrapporterna. Men i Trollhättan är den främsta orsaken till ökningen a-kassan.

– 600 av 900 hushåll fick bistånd på grund av arbetslöshet, 500 saknade a-kassa. Resterande 100 hade låg a-kassa eller väntade på att få a-kassa, säger Said Niklund.

Zana Schiroyi
zana.schiroyi@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".