Flaggan som antogs.

Ungersk minoritet vill rita om kartan

I Transsylvanien har etniska ungrare antagit egen flagga, vapen och nationalsång som en del av kravet på autonomi och återgång till historiska gränser. Kravet har sänts till Rumäniens parlament, EU och Europakommissionen.

Mitt i Rumäniens norra del, i Transsylvanien, ligger den medeltida staden som på ungerska heter Udvarhely och på rumänska Odorhei. Där bor nästan bara etniska ungrare och den medeltida staden har historiskt under längre tid varit en del av Ungern än av Rumänien.

I helgen hölls möten i staden med krav på att området återgår till det historiska Storungern. För att understryka kravet, som ställts till både Europarådet, EU och det rumänska parlamentet, antogs flagga, vapen och en egen nationalhymn.

Kravet har politiskt stöd från en av Rumäniens mest intensiva ungerska nationalister, parlamentsledamoten Lazlo Tokes. Han kritiserar EU:s bristande intresse för ungrarnas sak i Rumänien.

Men en annan företrädare för det största ungerska partiet i Rumänien Demokratiska ungerska alliansen avfärdar kraven på autonomi och proklamationer som meningslösa. I stället handlar det om en lång process och flera steg, hävdar han.

Partiet har suttit i det rumänska parlamentet i 20 år och driver frågan om ungrarnas rättigheter i Rumänien.

Den rumänske presidenten har kritiserats för att han sagt att Rumänien är en nationellt enad stat - ett uttalande som inte bara ungrare i Rumänien kritiserar utan alla de som vill se ett Storungern återuppstå. Ett Ungern där inte bara stora bitar av Rumänien i så fall skulle ingå, utan också stora områden i Slovakien, Tjeckien och Serbien.

Men Rumänien har ännu inte antagits sådana lagar som Slovakien vill införa, där den ungerska minoritetens rätt till att tala sitt språk begränsas.

Maria Persson Löfgren, Belgrad
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".