Nya regler blev följden.

Tre fällda för planerad flygterror

Uppdaterad: 17:46
I Storbritannien dömdes i dag tre personer i för att ha planerat att spränga sju flygplan mellan Storbritannien och olika städer i Nordamerika. Deras planer medförde förändringar för miljontals flygresenärer världen över.

Det var sedan de här männen greps för tre år sedan som det blev hårdare restriktioner att föra ombord vätskor på flygplan. Männen hade nämligen tänkt att använda just flytande sprängmedel som skulle tas ombord i läskflaskor. Enligt domstolen var planerna ganska nära att sättas i verket när männen greps.

De tre hade bestämt vilka sju flygplan som skulle sprängas, alla från Heathrow-flygplatsen i London till olika städer i USA och Kanada. Om självmordsattentaten hade blivit verklighet hade det kunnat bli så många som 1 500 dödsoffer.

Männen har tidigare fällts för att ha planerat att döda ett stort antal människor. Men i domen i dag slås det fast att handlade just om att spränga flygplan med flytande sprängmedel.

Gripandet i augusti 2006 föregicks av den största spaningsinsatsen i den brittiska polisens historia - 220 poliser var inblandade. När polisen slog till och grep männen ledde det till kaos på flera flygplatser i Storbritannien. Över 1 000 avgångar ställdes in, mitt under semestersäsongen.

Fyra andra åtalade frikändes och de som befanns skyldiga får sina straff bestämda senare.

Johan Prane, London
johan.prane@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".