RYSSLAND-UKRAINA

Fortsatt oenighet om gasaffärerna

Mindre än en vecka efter det såg ut som ett töväder i gasaffärerna mellan Ryssland och Ukraina kom i dag nya utspel. Och tonfallet var ett helt annat framför från allt den ryska sidan.

Den ryska statliga tv:n visade i dag bilder från ett möte mellan president Dmitrij Medvedev och det ryska gasbolaget Gazproms vd Aleksej Miller.

En av frågorna som diskuterades var huruvida Ryssland ska betala Ukraina i förskott för transitgasen som Gazprom säljer till europeiska kunder.

En stor del av gasleveranserna till Europa sker genom Ukrainas gasledningar men budskapet från president Medvedev till Gazprom var tydligt: vi betalar bara för det som kontraktet kräver.

Den ukrainska sidan har länge beklagat sig över att det gaskontrakt som upprättades mellan länderna i vintras alltför ensidigt gynnar Ryssland.

I förra veckan möttes de båda premiärministrarna, Rysslands Vladimir Putin och Ukrainas Julia Tymosjenko, och den ryska sidan gjorde då vissa eftergifter när det gäller mängden gas som Ukraina förbundit sig importera.

Ukrainska politiker skulle helst se att hela överenskommelsen revideras för att anpassas till nuvarande förhållanden.

Men Dmitrij Medvedevs utspel i dag visar att länderna fortfarande är oense på en rad punkter och att den kommande vintern blir ett nytt test för hur väl det senaste fredsfördraget i gaskonflikten står sig.

Fredrik Wadström, Moskva
fredrik.wadstrom@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".