Brasilien uppges ha gjort en överenskommelse med Frankrike om köp av stridsflygplanet Rafale. Foto: Dominic Favre/Scanpix.

Brasilien väljer bort Jas Gripen

Uppdaterad: 22:57
Saabs möjligheter att få sälja Jas-Gripen till Brasilien tycks vara borta.

Enligt franska medier har Frankrikes president Nicolas Sarkozy under sitt statsbesök i Brasilien gjort upp med president Lula da Silva.

Det var under det pågående franska statsbesöket i Brasilien som de båda presidenterna Sarkozy och da Silva gjorde klart att de nu går in i slutförhandlingar om att Brasilien köper 36 franska Rafale stridsflygplan mot att Frankrike köper brasilianska transportplan.

Den brasilianske utrikesministern Celso Amorim säger, enligt den franska nyhetsbyrån AFP, att det kommer att finnas en möjlighet för Brasilien att sälja dessa plan vidare i Latinamerika.

Celso Amorim uppger också att tekniköverföring var avgörande för att välja Rafale framför Gripen och Boeings F/A-18, som också konkurrerat om den brasilanska ordern.

Den svenske försvarsministern var så sent som i våras i Brasilien för att försöka sälja det svenska planet och Saab var för bara en månad sedan mycket optimistiska om att ro hem affären som uppges vara värd 43 miljarder kronor.

Varken Saab eller försvarsminister Sten Tolgfors vill kommentera uppgifterna om att Brasilien i stället väljer det franska planet Rafale som tillverkas av Dassault eftersom de ännu inte fått någon officiell bekräftelse.

Frågan är hur Brasiliens val av plan påverkar den indiska regeringen när den till våren ska besluta om jätteordern på 126 stridsflyplan.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".