Foto: Fredrik Persson/Scanpix.

Telia tror på växande bredbandstjänster

Teleoperatören Telia Sonera höll en kapitalmarknadsdag i dag, och det handlade mycket om den kraftiga expansionen av mobilt bredband.

För kunderna är frågan om man ska välja fast eller mobilt bredband.

– Allt kommer att bli wireless, men frågan är tekniskt, hur vi förser våra kunder med telekommunikation, och det kommer att vara med fiber fram till hemmet, och sedan blir det trådlöst i hemmet, säger Telia Soneras vd Lars Nyberg.

– Man kommer att uppleva att det är trådlöst. Men väldigt mycket av den kommunikation som sker, kommer att ske över kabel, säger han.

Och tillväxten ligger där också?

– Nja, tillväxten ligger egentligen i att vi kan erbjuda många, många fler tjänster än bara röst. Hur vi så att säga distribuerar de tjänsterna är en teknisk fråga, säger Lars Nyberg.

Ni är största videouthyraren i Sverige idag, säger du?

– Jaha, det är vi.

Hur har det gått till?

– Vi har ett jättebra erbjudande på tv, och så kan man köpa sin video i soffan, slipper att gå till butiken. Jag tycker att det är jättebekvämt, säger Lars Nyberg.

Det är en mycket stark efterfrågan på bandbredd idag och det gäller alltså både fast och mobil teknik. Datatrafiken ökar allt mer och användarna vill snart ha bredband för alla överallt.

Hela branschen upplever att datatrafiken ökar mer än antalet användare. Varje enskild kund gör alltså av med allt med bandbredd, framför allt för att skicka data, inte lika mycket för att prata.

Telia Sonera har med sin tidigare finska historia en stark ställning i flera av länderna i Eurasien, och i Baltikum. Och där finns också den starkaste tillväxten. Bolaget försöker öka ägandet i kärninnehaven och funderar på kompletterande förvärv på befintliga marknader.

– Ja, de marknaderna växer ju snabbare, eftersom man har så kallad lägre penetration. Men jag tror att det finns tillväxt även i vad vi kallar för mature markets, säger Lars Nyberg.

Idag upprepade Telia Sonera att bolaget står fast vid sin prognos för 2009, vilket innebär oförändrat jämfört med 2008.

Den kraftiga globala lågkonjunkturen tycks inte ha påverkat telebranschen lika mycket som andra branscher. Och Telia Sonera väljer att behålla spanska verksamheten, eftersom man inte har hittat rätt köpare till rätt pris.

2008 omsatte Telia Sonera 104 miljarder kronor och hade 135 miljoner abonnenter i 20 länder.

Relationen till facket har varit frostig under de två år Lars Nyberg varit vd, men han beskriver situationen idag så här:

– De relationer som Telia har haft till facken, framför allt till Unionen här i Sverige, har varit besvärande under många år. Nu har vi kommit till en situation där vi har normaliserat dem till normala svenska förhållanden, och det känns jättebra. Det funkar riktigt hyggligt tycker jag, säger Lars Nyberg.

Det är inga konflikter kvar där?

– Nej, jag hoppas inte det. Jag menar, jag tycker att det är bra med fack som har kunskap om bolaget, om anställda, och som kommunicerar det. Jag tycker inte om fack som vill ta mitt jobb, och köra bolaget och bestämma vilken strategi vi ska ha. Det tycker jag inte om.

Har facket velat det?

– Ja, det har varit väldigt tydligt att man har ansett att Lars Nyberg, koncernchef får inte ha någon åsikt i någon fråga utan att ha pratat med facket. Det har de till och med skrivit till mig, säger Telia Soneras vd Lars Nyberg.


Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".