Nya rön om biogasens miljöfördelar

Biogas är ännu mer miljövänligt än vad man tidigare trott. Det visar nya rön från universitetet i Stuttgart som presenteras i dag under biogaskonferensen i Göteborg.

Utsläppen av koldioxid till atmosfären blir många gånger lägre än vid förbränning av fossila bränslen. Även i jämförelse med andra biobränslen står biogasen som vinnare, säger Jan Paul Lindner, bioingenjör vid universitetet i Stuttgart.

Biogas tillverkas av sopor och annat avfall. Genom att röta avfallet får man en gas som är nästan likvärdig med naturgas och som kan användas som fordonsbränsle. Men koldioxidutsläppet är 50 till 70 procent lägre. Jämfört med bensin är det hela 90 procent lägre.

Just nu pågår en biogaskonferens i Göteborg arrangerad av EU-projektet Biogasmax. Bernt Svensén är projektledare i Sverige och han menar att fram till år 2020 skulle biogasen kunna ersätta 25 procent av vårt bränslebehov för transporter.

– Fördelen med biogas är att det är väldigt klimatsmart. Man utnyttjar alltså avfall för att göra drivmedel till bilar, säger Bernt Svensén.

Men producerar vi så mycket avfall så att det skulle räcka?

– Vi kommer väldigt långt på avfall och vi skulle nog kunna klara hälften av transportbehoven i Sverige. Men då räknar jag också in skogsavfall, säger Bernt Svensén.

Även i konkurrens med andra biobränslen, som till exempel etanol, är biogasen miljömässigt överlägsen eftersom ingen jordbruksareal tas i anspåk. Och soporna ligger ju ändå och förruttnar, vare sig vi tar vara på gasen eller inte, påpekar Jan Paul Lindner, bioingenjör vid universitetet i Stuttgart.

Benedikta Cavallin
benedikta.cavallin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".