Lunchpriserna fortsätter uppåt

Uppdaterad: 18:07
74 kronor är snittpriset för lunch på restaurang, enligt restaurangguiden Gastrogate som presenterade sitt lunchprisindex på tisdagen. År 2000 var priset för en dagens lunch 59 kronor.

Tahid driver en lunchrestaurang i Stockholm. Han säger att han har funderat på att höja priset eftersom han har färre gäster nu än för ett år sedan.

– Vi funderar på att höja priserna. Men om man höjer priserna kan man förlora gästerna. Jag har diskuterat med stamgästerna om det. De har sagt att du kan höja lunchpriserna med bara fem spänn, säger Tahid.

Vad kostar det då?
– Då blir det 80 kronor.

Det har blivit dyrare att äta lunch ute, i dag är snittpriset 74 kronor jämfört med 59 kronor år 2000, enligt restaurangguiden Gastrogate lunchprisindex.

Björn Arnek är branschekonom på Sveriges hotell- och restaurangföretagare och han säger att restaurangbranschen har det svårt på grund av lågkonjunkturen.

– Lönsamheten är inte särskilt hög i restaurangbranschen. Genomsnittsföretaget får kämpa hårt för att få ihop någon lönsamhet överhuvudtaget. I den här konjunkturen så är det tuffare. Men man ska ändå säga att sommaren varit ganska stark och restaurangernas förväntningar de närmaste månandena är ganska goda. På kort sikt tror jag det kommer att vara tufft men det finns ändå en viss optimism i branschen, säger Björn Arnek.  

Mette Günther brukar äta lunch på stan eftersom hon har Rikskuponger.

– Jag äter ute för att vi ofta är ute hos kunder och då är det svårt att ta med sig en lunchlåda och vi får Rikskuponger av arbetsgivaren.

Så du har inte börjat laga lunchlåda och ta med dig till jobbet?
– Nej, jag gjorde det när jag var student, men inte längre.

Lotta Karlsmark
lotta.karlsmark@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".