Göteborg

Microsoftchef till attack mot Piratpartiet

En av datorvärldens högsta chefer gick till attack mot svenska Piratpartiet vid en innovationskonferens som pågår i Göteborg. Microsofts vice vd Marshall Phelps anser att Piratpartiet är ett hot mot innovationer och nya företag i ett kunskapssamhälle.

Vid den pågående innovationskonferensen CIP Forum i Göteborg hävdar Marshall Phelps att Piratpartiet är en politisk gren av en rörelse som hotar innovationer och nya företagsidéer genom att partiet och rörelsen starkt ifrågasätter immateriella rättigheter som patenträtt och upphovsrätt. 

Ingen lär våga satsa på nya, idébaserade innovationer, om man inte kan vara säker på ekonomisk ersättning, säger Marshall Phelps.

Men Microsofts vice vd får mothugg av Piratpartiets ledare, Rick Falkvinge.

– Mr Phelps är kvar i en ekonomi där vi fortfarande hade vissa brister i distributionen, där du fortfarande kunde tjäna pengar på ett lite äldre sätt, säger Rick Falkvinge, ledare för Piratpartiet.

Enligt Piratpartiets ledare har Microsoftchefen helt fel i att en uppluckrad patent- och upphovsrätt skulle förhindra innovationer och nya företag.

Rick Falkvinge menar tvärtom att samhällsekonomin och företagsklimatet skulle tjäna på om vi får mer av till exempel öppen källkod, där programvaror till våra persondatorer är gratis, eller i alla fall nästan gratis.

– Det boostar innovation, det hjälper ekonomin, och vi är på väg in i en ny ekonomi, där patent- och upphovsrätt tvärtom är hinder, inte hjälpmedel, för innovation, jobb och nya företag, säger Rick Falkvinge.

– Jag ska ta ett exempel. Svensk databasteknik driver nästan hälften av världens webbsajter. Det utvecklades som fri mjukvara, som open source, såldes till Sun microsystems för en miljard dollar. Det är en annan fasett av den här så kallade motståndsrörelsen. Men det är ingen motståndsrörelse, utan det är det som kommer att driva Sveriges ekonomi efter Volvo och Saab. Och det måste regeringen förstå, och det är därför Piratpartiet behöver ändra lagarna, för att hjälpa den här sortens företag, säger Rick Falkvinge, ledare för Piratpartiet.


Jens Möller
jens.moller@sr.se

Zana Schiroyi
zana.schiroyi@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".