Kinesiskt bilföretag vill köpa Volvo

Uppdaterad: 16:47
Allt mer tyder på att kinesiska bilföretag kommer att köpa in sig i de svenska biltillverkarna Saab och Volvo. Bland annat har Geely i dag bekräftat att företaget vill köpa Volvo Personvagnar.

Geely är en av de möjliga Volvospekulanter som har besökt fabriken i Torslanda i Göteborg. Så sent som i juni förnekade företagets vice vd i Ekot att Geely skulle vara inblandat i en affär för att köpa Volvo.

Men vid en presskonferens i Hongkong i dag bekräftade ledningen för Geely Automotive att moderbolaget, Geely Holding, vill köpa Volvo Personvagnar - och helst hela Volvo.

Klubbordföranden för akademikerfacket på Volvo, Magnus Sundemo, är dock en av flera som inte gärna vill se att Volvo får kinesiska ägare.

– Det som vi ser som en stor risk, det är vårt samarbete med underleverantörer, möjligheten att få tillgång till den senaste generationen teknologi, där vi vet att en del underleverantörer har uttryckt skepsis till att leverera det om vi skulle få en kinesisk ägare. Vi kan vara rädda att den teknologin som dyker upp i Volvobilarna senare dyker upp i andra produkter.

Och om du vänder på det, vad skulle du se för fördelar med att ha en kinesisk ägare till Volvo?

– Det som naturligtvis är en möjlighet är ju att Kina är den snabbast växande bilmarknaden i världen, att få in oss på plats i Kina och om möjligt att växa på den marknaden skulle naturligtvis vara en fördel under förutsättning att man fortfarande väljer att låta utveckling och tillverkning finnas kvar i Sverige. Men där kan man bara spekulera i hur det skulle kunna bli, säger Magnus Sundemo.

Samtidigt som det rör på sig för Volvo kommer nu också uppgifter om att ett annat kinesiskt bilföretag kan vara på väg att köpa in sig i delar av Saab Automobile. Enligt uppgifter till nyhetsbyrån Reuters handlar det om Kinas största biltillverkare SAIC.

Jens Möller, Göteborg
jens.moller@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".