Domare Claude Disimo läser upp dödsdomen mot de två norrmännen. Foto: Vegard Vatn/Scanpix.

Norrmän dömda till döden i Kongo

Uppdaterad: 17:13
Två norrmän har dömts till döden av en domstol i Kongo-Kinshasa. De båda stod åtalade för bland annat mord och spioneri. Dessutom åläggs Norge att betala över 400 miljoner kronor för den skada deras spioneri ska ha orsakat.

Dödsdomen mot de båda norrmännen möttes av applåder när den lästes upp i en militärdomstol i Kisangani i Kongo-Kinshasa där de suttit häktade sedan maj i år. Då greps de, anklagade för att ha mördat sin chaufför. Så småningom byggdes åtalet på med bland annat spioneri för Norges räkning och väpnat rån. De anklagades också för att ha bildat en kriminell organisation i Kongo.

Norrmännen, som är 27 och 28 år gamla, har hela tiden nekat till anklagelserna. När det gäller det ursprungliga mordet på chauffören säger de att han dödades av ett banditgäng.

Båda männen har en bakgrund i det norska försvaret och bar id-kort från försvaret på sig när de greps. De har också varit engagerade i säkerhetsbranschen i Kongos grannland Uganda. De hade dessutom gps-utrustning, kartor och kompasser med sig. Det bevisar, enligt domstolen, att de inte var vanliga turister.

Norges utrikesminister Jonas Gahr Störe har kategoriskt förnekat anklagelserna att de har spionerat för Norges räkning. Men domstolen tror honom inte, utan dömde Norge att betala ett skadestånd på en amerikansk dollar för varje kongoles - det blir omkring 425 miljoner kronor.

Men det var ändå en rejäl prutning på det ursprungliga kravet på 3 500 miljarder kronor.

När de båda norrmännen lämnade rättssalen i dag är det oklart om de visste att de var dömda till döden. Domstolsspråket är nämligen franska, ett språk som de inte behärskar. Och någon tolkning tilläts inte. Nu har de fem dagar på sig att överklaga.

Dödstraff verkställs numera inte så ofta i Kongo. I stället får de dödsdömda sitta länge i oviss väntan på benådning till livstidsstraff.

Christer Fridén, Oslo
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".