En 19-åring är anhållen efter oroligheterna i Stenhagen i Uppsala i natt där bland annat bilar sattes i brand. Foto: Annika Ilmoni/SR Uppland.
bråken i uppsala

"De vill hämnas på poliserna"

I stadsdelen Stenhagen i Uppsala var det i natt oroligt igen. Det började med att två bilar sattes i brand och utryckande polis och brandkår utsattes för stenkastning.

Två killar som bor i Stenhagen berättar om händelserna.

– Jag såg massa ungdomar, 40-50 stycken, polisen kom också, de var många, med batong och så.

– Det är ungdomar som inte har något att göra. De vill hämnas på polisen för att de känner sig trakasserade. Inte det smartaste valet kanske. De är uttråkade.

Det är inte första gången det är oroligt i Uppsala. Det har varit stökigt i flera stadsdelar med många anlagda bränder senaste året, särskilt de senaste två veckorna. Uppsalapolisens presstalesman Christer Nordström berättar vad som mötte polisen i Stenhagen i går.

– När vi kom dit möttes vi av stenkastning och vid ett tillfälle kastades tårgas mot polisen.

Både polisen och räddningstjänsten utsattes för stenkastning i går kväll. En brandbil fick vindrutan krossad. Och det är första gången räddningstjänstens personal känt sig hotad, säger brandchefen i Uppsala Tommy Ekstrand.

– Det är obegripligt för mig, om jag uttrycker mig personligt, att man ger sig på fordon och personal som jobbar med räddningstjänst. De här ungdomarna borde sova vid den här tiden och förbereda sig för skolan.

De senaste veckorna har det alltså varit oroligt i Uppsala. Men också på andra håll finns liknande problem. Tidigare har området Rosengård i Malmö varit drabbat av bränder och stenkastning. Den senaste tiden har det också varit oroligt i flera av Göteborgs förorter, där gäng dragit runt och tänt eld på bland annat skolor och bilar. Där har också brandmän och ambulanspersonal utsatts för stenkastning.

Och det är olika ungdomsgäng som ligger bakom skadegörelsen och stenkastningen. I Stenhagen uppger polisen att omkring 40 ungdomar samlades i går, och en 19-åring är anhållen misstänkt för våldsamt upplopp alternativt misshandel.

Brandchefen i Uppsala Tommy Ekstrand hoppas ändå att stenkastningen mot en brandbil i Stenhagen i går var en engångsföreteelse.

– Nu får vi se vad som händer. Men vi är på vår vakt och får ändra vårt beteende. Och händer det igen får vi be polisen säkra områden innan vi åker.

Men en av ungdomarna i Stenhagen i Uppsala tror ändå att skadegörelsen och attackerna mot polisen kommer att fortsätta.

– Det är inte rätt, men det är inte fel heller. Om någon verkligen bryr sig borde de visa det och satsa på de unga.

Kommer det att fortsätta?

– Ja, om inte någon sätter stopp så fortsätter det väl.

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se

Christine Odén, SR Uppland
christine.oden@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".