Folkhälsominister Maria Larsson.

Influensaspridning har inte kommit igång

Den väntade snabba spridningen av det så kallade svininfluensaviruset har inte kommit igång i Sverige. Det konstaterade experterna vid tisdagens presskonferens i regeringskansliet Rosenbad.

– Vi räknar med att den kommer inom de närmaste veckorna. Det beror på att vi går mot höst, vi samlar ihop oss inomhus, och klimatet blir kallare. Vi ligger också först i kön när det gäller influensaspridning. Förutom de länder, till exempel Storbritannien och Spanien, som råkade få en spridning tidigt genom en direktimport från USA och Mexiko, så har det inte varit någon snabb utveckling i de flesta europeiska länder. Man förväntar nu att Skandinavien, som ligger längst norr ut, ska gå först här, säger Johan Carlson, generaldirektör vid Smittskyddsinstitutet.

På torsdag ska Smittskyddsinstitutet komma med en ny bedömning av hur spridningen av viruset H1N1 fortsätter.

Den kommande massvaccineringen av Sveriges befolkning tycks annars vara det som myndigheterna arbetar mest med att förbereda.

När vaccinet kommer om några veckor ska det först godkännas och sedan ska prioriterade grupper, som till exempel kroniskt sjuka, vaccineras först.

De som inte ingår i de prioriterade grupperna kommer att vaccineras därefter, oavsett om de tillhör regeringskansliet eller Smittskyddsinstitutets ledning, konstaterade folkhälsominister Maria Larsson vid presskonferensen.

Däremot pågår diskussioner om smittskyddsläkarna ska få ge dispens att skriva ut förebyggande antivirala mediciner till ett mindre antal nyckelpersoner vid exempelvis kärnkraftverk och andra samhällsviktiga funktioner när smittspridningen tagit fart.

Ett bekymmer är att få antalet sjukhussängar att räcka till alla som väntas behöva dem, säger folkhälsominister Maria Larsson.

– Det är en liten kamp mot klockan, att vi naturligtvis hoppas på att smittspridningen inte ska ta riktig fart förrän vi kan komma igång med vaccineringen. Hinner vi först med vaccinet, då kommer vi inte att få den dramatiska ökningen av smittspridningen, säger Maria Larsson.  

Johan Carlson på Smittskyddsinstitutet håller med.

– Man kan prioritera om i sjukvården. Det innebär att planerade operationer och planerad verksamhet måste skjutas på framtiden. Med de omprioriteringarna räknar man nog med att klara detta.

Hur säkra är ni på att den svenska spridningen av sjukdomen kommer att följa samma mönster som i till exempel Australien eller USA?

– Det kan man inte riktigt veta. Det mesta talar för det och vi har inte sett några tecken på att viruset skulle mutera, bli mera aggressivt, eller bli mera resistent. Det följer hittills ganska likartat mönster överallt och vi har haft en spridning i ett halvår, så vi är nog ganska säkra på det, säger Johan Carlson.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".