DEN ENDE SOM FICK LÄGGA BUD

Försäkrings-vd fick prinsvilla till fyndpris

Länsförsäkringar Halland har sålt prins Bertils villa i fashionabla Tylösand utanför Halmstad, en villa som disponerats av hovet. Den som fick köpa var försäkringsbolagets förre vd, och det till ett pris långt under taxeringsvärdet och utan att någon annan fick chans att lägga bud.

– Vi vill göra det här på ett mer snyggt sätt utan att lämna ut det till öppen försäljning. Och på så sätt har vi kommit fram då till att den här lösningen är ganska bra. Förre vd:n har visat ett stort intresse. Att han då tackade ja till det priset och därmed så var affären då ganska smidig, säger Karin Starrin som är ordförande för Länsförsäkringar Halland.

Priset bestämdes genom utlåtande från tre värderingspersoner i stället för genom budgivning. Och Länsförsäkringar Hallands förre vd Mats Ericsson, som i dag är vd för Länsförsäkringar Bank, fick köpa villan i Tylösand för 4,3 miljoner kronor, skriver Hallandsposten. Trots att taxeringsvärdet, normalt 75 procent av marknadsvärdet, låg på 4,9 miljoner.

Hur mycket en försäljning på öppna marknaden skulle kunna inbringat till försäkringsbolagets ägare och kunder kommer aldrig bli känt. Men det handlar om ett av Hallandskustens mest attraktiva lägen, avskiljt men ändå bara ett stenkast från stranden.

Länsförsäkringar Halland övertog Prins Bertils villa för ett tjugotal år sedan för att hjälpa den stiftelse som i början av 1950-talet byggde sommarbostaden åt prinsen, som ju också var hertig av Halland.

Sedan prins Bertil dog 1997 har villan använts av prinsessan Lilian, på senare år dock allt mer sällan.

Karin Starrin, som dessutom är chef för Tullverket och tidigare var landshövding i Halland och mångårig riksdagsledamot för Centern, säger att försäljningen, som blev klar nu vid månadsskiftet, gjordes på det sättet den gjordes eftersom man ville visa hänsyn till hovet.

Därför var inte högsta möjliga pris viktigast utan vem som köpte.

– Det är ganska bra att en person som har haft hela historien med sig och är intresserad av den gamla kopplingen här, att det också då kommer med i bilden, säger Karin Starrin, ordförande för Länsförsäkringar Halland och generaldirektör för Tullverket.

Robert Sennerdal
robert.sennerdal@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".