Alfvén.

Sänkt kreditbetyg för svenska banker

Kreditvärderingsinstitutet Moodys sänkte i går kväll kreditbetygen för de svenska bankerna Swedbank, Nordea och Handelsbanken.

Moodys oroar sig för den ekonomiska utvecklingen i Baltikum och Ukraina, och av de svenska storbankerna har Swedbank det lägsta betyget.

Bankanalytiker Rodney Alfvén anser att Moodys agerande är senfärdigt.

– Den här nedvärderingen hade kanske varit logisk i mars, april. Att göra den så här sent framstår som lite ur fas i tiden.

Det kan inte vara så att Moodys har förstått någonting som ingen annan har förstått?

– Nej, de hänvisar ju till den makroekonomiska utvecklingen i framför allt Baltikum och alla de tecken vi ser där är att vi har sett det värsta där. Vi har inte sett en förbättring men vi har sett det värsta. Läget börjar ändå stabiliseras och de har naturligtvis ingen unik information om de baltiska ekonomierna. Som sagt var, hade den kommit innan semestern hade jag inte varit förvånad men nu framstår den som väldigt senfärdig.

Kreditvärderingsinstitutens rykte skamfilades redan under finanskrisens inledande fas då de var alltför långsamma med att sänka kreditbetygen på banker och bostadsobligationer vars värde snabbt eroderade.

Nu anser Rodney Alfvén att Moodys ånyo ligger ett par steg efter utvecklingen i ekonomin. Men det utesluter inte att de svenska bankernas aktiekurser kan påverkas av Moodys beslut.

– Allt annat lika så är ju inte det här bra. Och samtidigt kan man konstatera just att aktiemarknaderna och kreditmarknaderna, det vill säga de som investerar i bankerna, de har ju sett en tydlig förbättring. Och i en sån fas, när sånt här kommer, så kan det leda till en tillfällig sättning i kurserna. Men det är ingenting som påverkar utvecklingen i stort, säger Rodney Alfvén.

I normala fall påverkar kreditbetygen företags och bankers upplåningskostnader. Men eftersom Swedbank ingår i den statliga bankgarantin kommer Moodys nedgradering inte få någon effekt, menar Thomas Backteman, kommunikationsdirektör på Swedbank.

– Den bedömning vi gör just nu är att det här kommer inte påverka vår upplåningskostnad, som det ser ut just nu, säger Thomas Backteman, Swedbank.

Niklas Johansson
niklas.johansson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".