Kung Carl Gustaf invigde nationalparken. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix.

Första marina nationalparken invigd

I dag på förmiddagen invigdes Sveriges 29:e nationalpark, och den första marina nationalparken, Kosterhavet på Västkusten. Vid ett blåsigt Basteviken på Nordkoster hade människor samlats för invigningen.

Kosterhavet betecknas som Sveriges artrikaste hav, här finns ett korallrev, ett litet område med levande ögonkorall. En stor del av artrikedomen finns under vattenytan. Det är blåstång och ålgräsängar. Det finns arter med fantasieggande namn som fotbollssvampen, som kan bli 24 kilo tung. Det finns det musselliknande djuret armfoting, som bara finns i Kosterfjorden. För att inte tala om Kosterpiprensaren, som kan bli 75 centimeter lång och som står i givakt på botten.

Att Kosterhavet nu blir nationalpark innebär förbud för byggande på öarna, för jakt, och för att ankra på samma plats mer än två dygn. Men det blir fortfarande tillåtet med yrkesfiske i området och att bottentråla för räkor, något som anses kunna skada bottenlivet.

– Det är en fantastisk glädje att stå här vid invigningen av Sveriges första marina nationalpark. Den är det viktiga naturarv som vi sparar till kommande generationer. Men också där vi visar att skydd går att klara samtidigt som vi brukar. Det är inte ett museum vi upprättar, utan ett skydd där det finns levande människor och där det finns levande natur, säger miljöminister Andreas Carlgren.

Räktrålningen får i dag bara ske om båtarna är utrustade med sorteringsrist för att undvika bifångster. Men Fiskeriverket har aviserat att det kan komma att införas ytterligare kunskapskrav för den som fiskar på nationalparkens område. Förutom fisket vittnar Göran Larsson från Kosternämnden om att nationalparken också ger nya arbetstillfällen.

– Arbetena med nationalparksbildandet har redan gett många arbetstillfällen på Koster med röjningar, djurhållning, strandstädning med mera, säger Göran Larsson.

När kung Carl Gustaf förrättade invigningen betonade han vikten av att bygga ett Naturum, som kan informera om allt det biologiska liv, som finns under havets yta och på bottnarna.

– En ny nationalpark förpliktar. Naturvärdena ska visas upp, besökarna ska få se vad som finns när de kommer på besök. Och det är därför bra att man planerar på att bygga ett Naturum, säger kung Carl Gustaf.

Men regeringen har slagit till bromsen när det gäller finansieringen av Naturum och sagt att de nya Naturumanläggningarna inte får bli så dyra och påkostade som planerat.

– Ingen tvekan, Naturum ska byggas, säger miljöminister Andreas Carlgren.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".