Ser inte kvotering som svar.

Större satsningar på kvinnligt företagande

Regeringen fortsätter satsningen på kvinnors företagande och avsätter 100 miljoner kronor i nästa års budget för att stimulera kvinnligt företagande.

Näringsminister Maud Olofsson vill inte ha kvotering för att få fler kvinnor i företagens styrelser, utan hon vill ha fortsatt stöd och kunskap om frågan.

– Vi ser en brist i dag. Vi har många bolagsstyrelser som inte ens har kvinnor i sina styrelser. För mig är det inte i första hand en jämställdhetsfråga utan en tillväxtfråga. Det är ju många som har insett det när man har rekryterat kvinnor till styrelser, att man får en helt annan diskussion i styrelsen. Man får en helt annan fokusering och helt andra saker som man gör för bolagets bästa. Det är därför vi behöver både kvinnor och män i styrelserna.

Kvotering sägs det skulle kunna vara en lösning. Hur ser du på det?

– Det är ju aktieägarna, de som satsar sina pengar i de här bolagen, som borde fundera över: ”Hur ser vår styrelse ut? Kan de verkligen läsa marknaden på rätt sätt om man bara har män i styrelsen?” Jag tror inte det.

I projektet för kvinnligt företagande ingår bland annat 200 adepter som har tagits ut bland över 1 400 sökande, som i sin tur också har fått mentorer som ska lotsa dem rätt i företagarvärlden.

Maud Olofsson tror att det kommer att ge resultat.

– Det är fler kvinnor som tackar nej till frågan än män. Många gånger handlar det om att kvinnor tycker att de inte har tillräcklig kunskap och så vidare. Därför är det ett positivt program för att få de här 200 kvinnorna att känna att, jo, men de är beredda att ta de här uppdragen. Den andra delen är ju mentorskapet, där vi har många män som ställer upp som mentorer. Då kan de använda sitt nätverk i de här manliga strukturerna till att koppla ihop kvinnor som går styrelseutbildning med normalberedningar som ska rekrytera kvinnor.

Resultatet då? Ni satsar stora pengar på det här. Kan du se att det blir någon ökning?

– Det tror jag. Jag tror att själva debatten i sig innebär att det blir en ökning, men jsg tycker ju att det går för långsamt, säger näringsminister Maud Olofsson.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".