Arbetsmarknadsministern.

Regeringen prövar smileysystem

Regeringen satsar 24 miljoner kronor de närmaste tre åren på ett försök där arbetsgivare med bra arbetsmiljö kan belönas med gröna smileygubbar. Arbetsmiljöverket får i uppdrag att genomföra ett försök med det tilltänkta belöningssystemet.

Det behövs positiva saker i arbetet med att förbättra arbetsmiljön, säger arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin.

– Det handlar om att hitta metoder, inte att fatta det slutliga beslutet. Jag tror att det är en bra idé att ha gott beslutsunderlag innan man slutligen sätter ner foten. Det här har inte gjorts i Sverige innan, det är nya grepp i arbetsmiljöpolitiken.

Hur ska de här smileygubbarna användas?
 – Vi har inte tagit ställning till om det ska vara smileygubbar eller hur det nu ska vara. I Danmark fungerar det så att man har den typen av märkningssystem.

Regeringen och Sven Otto Littorin hämtar inspiration till belöningen av god arbetsmiljö med gröna smileygubbar från Danmark. Där kan arbetssökande gå in i en databas och se vilka företag som har bra arbetsmiljö enligt en genomgång, screening som Arbetsmiljöverket gjort, säger han.

I Sverige är förslaget mycket omdiskuterat. I den styrmedelsutredning, som i våras la fram förslag om ett motsvarande belöningssystem i Sverige, protesterade såväl privata som offentliga arbetsgivare.

Vad kan mätningen av arbetsmiljö vara bra för? Och på vilket sätt skulle det kunna bidra till en bättre arbetsmiljö? undrade arbetsgivarna.

Övriga parter har till den 15 oktober på sig att komma med sina åsikter om utredningen.

Men Sven Otto Littorin väntar inte. Regeringen har redan beslutat att i höstbudgeten satsa åtta miljoner kronor per år i tre år på ett försök med utvärdering av arbetsmiljön i enstaka branscher i Sverige som Arbetsmiljöverket håller i.

Sven Otto Littorin är inte orolig att det ska bli ytterligare protester.

– Fast jag har fått så mycket kritik av alla möjliga slag så det spelar inte så stor roll. Huvudskälet är att se till att vi undviker att människor är borta från arbetsmarkanden på grund av sjukdom eller olycka som är förknippad med sitt arbete, säger Littorin.


Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".