Hovet: Prinsvillan kunde ha sålts öppet

Länsförsäkringar Halland har sålt det som tidigare var prins Bertils villa till försäkringsbolagets förre vd, det har Ekot rapporterat tidigare. Enligt bolagets ordförande Karin Starrin ville man inte släppa ut huset på öppna marknaden av hänsyn till hovet. Men den anledningen tillbakavisas av hovet.

Länsförsäkringar Halland övertog prins Bertils villa för ett tjugotal år sedan för att hjälpa den stiftelse som i början av 50-talet byggde sommarbostaden i Tylösand åt prinsen, som var hertig av Halland.

Vid månadsskiftet sålde försäkringsbolaget villan till bolagets förre vd, som nu är vd för Länsförsäkringar Bank.

Priset blev 600 000 kronor under taxeringsvärdet.

Enligt bolagets ordförande var det av hänsyn till hovet som försäljningen inte skedde på öppna marknaden.

Men hovets informationschef Nina Eldh säger till Ekot att man inte fört några diskussioner med Länsförsäkringar Halland och definitivt inte haft några synpunkter på hur en försäljning skulle gå till.

Så här förklarar dock Länsförsäkringar Hallands ordförande, Karin Starrin, tidigare centerpolitiker, landshövding och nu chef för Tullverket, varför det just var bolagets förre vd som fick köpa och varför ingen annan fick chansen att lägga ett bud.

– I det här läget har vi valt att gå till väga på det här sättet med hänsyn till tidigare överenskommelse och tidigare diskussioner, inte minst med hovet. Med hänsyn tagen till hovet så har vi sagt att vi vill göra det här på ett mer snyggt sätt utan att lämna ut det till öppen försäljning, säger Karin Starrin.

Robert Sennerdal
robert.sennerdal@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".