Den gas som bildas av smuts och klor skapar problem för badbesökare. Foto: Jurek Holzer/Scanpix.

Riktlinjer mot urin i badvatten ses över

Äventyrsbaden är de som drabbas hårdast av höga halter av den gas som bildas av urin och klor. Socialstyrelsen överväger nu att införa nya typer av mätningar. 

I onsdags kunde Ekot berätta om forskning som visar på risk för astma för den som utsätts för gasen. För vissa badbesökare har halten varit så hög att de kräkts.

– Folk har klagat på irritation i luftrören och att det kliar i ögonen. Det är några som har spytt vid några tillfällen, säger Eric Nieto, enhetschef för Husbybadet i Stockholm.  

På äventyrsbadet i Husby norr om Stockholm har de haft problem med trikloramin, gasen som bildas när smuts och klor möts. En gas som kan leda till astma visar en pågående studie vid Umeå universitet. Just äventyrsbaden är extra utsatta. Där är många som badar och därmed förorenar vattnet, ventilationen är ibland dålig och vatten i rörelse påskyndar att trikloramin kommer ut i luften.

Det finns ingen samlad statistik på hur det ser ut i landet, men Michael Ressner, utredare på enheten hälsoskydd på Socialstyrelsen och ansvarig för bland annat bassängbad säger att det har flera gånger hänt att badhus tvingats stänga för att halterna varit höga, senast i Malmö förra veckan.

– Det är myndigheterna i kommunerna som har den kontrollen och kan stänga ett bad om det visar sig att det här är ett stort problem för människor, säger Michael Ressner.

Hur ofta händer det?
– Inte så ofta men det har hänt några gånger runt om i Sverige men det är en sak som är en riskfaktor i varje bad, man vill ju inte stänga.

På Husbybadet har de nu renoverat och infört ett bokningssystem för att ha koll på antalet besökare, så att det inte överskrider det antal som reningsverkat beräknar klara av. Dessutom kontrollerar de att de regler om bassänghygien som finns följs.

– Här på Husbybadet har vi bevakning, då står man och tittar att folk inte har några kalsonger eller att folk har duschat av innan sig de hoppar i vattnet . Men det är väldigt svårt att ha koll på alla människor som kommer och badar, säger Eric Nieto vid badet.

Det finns i dag inga riktlinjer för tillåten kvävehalt, något som nu ska ses över av Socialstyrelsen som är tillsynsenhet. De avvaktar nu vad forskningen säger.

– Det är något vi få se över, sedan är frågan om man ska ha kontrollpunkter. Vi har pratat om totalkvävehalten, det är ingen kontrollpunkt som man säger att man måste ha i de olika badhallarna. Men det kan tänkas, beroende på, om vi vet att det finns en viss halt som är en riskfaktor, säger Michael Ressner på Socialstyrelsen.


Lotta Myhrén
lotta.myhren@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".