Obama i kongressens talarstol. Foto: Jason Reed/Scanpix.
Sjukförsäkringsreformen i USA

Obama manar kongressen att ta ansvar

Uppdaterad: 06:24
USA:s president Barack Obama försökte i natt återta initiativet i den heta debatten om sjukförsäkringsreformen. I ett tal till kongressen och till det amerikanska folket manade han till handling och sa att kongressen måste ta sitt ansvar.

– Det är dags att sluta diskutera och börja leverera, sa president Barack Obama när han uppmanade kongressen att enas i frågan om ett nytt sjukförsäkringssystem.

Obama talade på bästa sändningstid inför kongressens båda kammare. Hans huvudbudskap var att det nuvarande systemet slutat fungera. 47 miljoner amerikaner saknar sjukförsäkring.

– Det är ovärdigt för ett land som USA, sa Obama.

Obama har tidigare bara pekat ut ramarna för reformen. Nu var han tydligare på ett par punkter, bland annat när det gäller den laddade frågan om statliga sjukförsäkringar. Obama gjorde klart att han är för ett sånt förslag, men han sträckte ut handen till republikanerna och sa att han är öppen för andra lösningar.

Kongressen är djupt splittrad när det gäller hur ett nytt sjukförsäkringssystem ska utformas. Att frågan väcker starka känslor blev tydligt under talet. Flera republikanska ledamöter höll demonstrativt upp pappersbuntar med motförslag. Och när Obama talade om det han kallade cyniska påhopp i sjukförsäkringsdebatten, så ropade en kongressledamot: lögnare!

Om reformen genomförs beräknas den kosta runt 900 miljarder dollar de närmaste tio åren. President Obama försäkrade att det inte ska leda till ökat budgetunderskott och att reformen. på sikt, kommer att leda till minskade statliga kostnader för sjukvården.

Nu väntar nya förhandlingar i såväl representanthuset som i senaten. Trots den djupa oenigheten mellan partierna försökte Obama vädja om samarbete över partigränserna.

Att alla ska ha rätt till sjukförsäkring handlar i grunden om medkänsla, sa han.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".