90 dog i luftattack

Tysk Nato-officer bröt mot regler

Den tyske officer som gav order om flygattacken mot tankbilar i Afghanistan i fredags bröt mot reglerna visar en preliminär rapport, uppger tyska tidningen Süddeutsche Zeitung.

Översten överskred sina befogenheter och gjorde en bristfällig utvärdering av situationen, enligt rapporten. Istället borde ett sådant beslut ha hänvisats till den Natoledda Isaf-styrkans högkvarter, uppger en Natoofficer till den tyska tidningen.

Översten kallade vid tillfället in amerikanskt krigsflyg för att angripa två tankbilar som tidigare kapats av talibaner. Syftet var att förhindra att talibanerna använde bränslet som brandbomber mot Isaf-styrkor.

Men en preliminär undersökning från Nato av händelsen visar att Isaf-soldater inte alls stod i någon omedelbar fara. Tankbilarna hade kört fast i sanden och stod under noggrann bevakning. Isaf medger att civila som samlades runt lastbilarna dödades i attacken. Man uppger dock inga dödssiffror. Men enligt lokala afghanska myndigheter dog minst 54 människor.

De civila samlades runt lastbilarna för att förse sig med bensin. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".