1 av 2
Capio S:t Göran finansieras helt med skattemedel. Foto: Capio S:t Göran.
2 av 2
Britta Wallgren

Privata vårdbolag gör miljardvinster

De stora privata vårdgivarna gör miljardvinster på vårdverksamheten men mycket av vinstpengarna går till skulder och inte tillbaka till vården.

Landets fem största vårdbolag gjorde förra året vinster på totalt tre miljarder. Bolagens verksamhet finansieras nästan helt och hållet av skattepengar.

På några få år har har vinsterna flerdubblats, det visar en genomgång som Dagens Nyheter har gjort.

Privata Capio S:t Göran i Stockholm har gått med 260 miljoner i vinst de senaste sex åren. Britta Wallgren är vd för Capio S:t Göran i Stockholm.

– Vi sätter upp tydliga mål för vart vi ska och medarbetarna är med och tar fram lösningarna, säger Britta Wallgren.

Menar du att landstingen inte gör det?

– Jag kan bara svara för hur vi arbetar här. Jag tror att vi kanske har hållit på lite längre och lite mer strukturerat med vårt förbättringsarbete. Att göra rätt från början skapar hög kvalitet och det lönar sig, säger Britta Wallgren.

Men trots stora vinster så går en stor del av pengarna inte tillbaka till själva vården utan till att betala av skulder.

De fyra största vårdbolagen i Sverige ägs av riskkapitalbolag och har skulder på sammanlagt 25 miljarder med höga räntekostnader.

Hans Dahlgren är näringspolitisk chef på intresseorganisationen för privata vårdgivare, Vårdföretagarna.

– Skulderna är helt kopplade till investeringar för att ge bra vård, i personal och material så jag har svårt att det skulle vara något negativt i det, säger Hans Dahlgren.

Även om det är väldigt höga räntesatser?

– Det är svårt med de små och medelstora företagen att gå lån. Då är det ändå så att lån och ränta hänger ihop med risken. Nu kanske risken minskar och då kommer räntorna att minska, säger Hans Dahlgren.

Magdalena Martinsson
magdalena.martinsson@sr.se

Lotta Myhrén
lotta.myhren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".