Capio S:t Görans vd:

"Att göra rätt från början skapar kvalitet"

Capio S:t Göran i Stockholm har gjort en vinst på en kvarts miljard på sex år. Vd:n Britta Wallgren menar att det är de privata vårdföretagens sätt att arbeta som leder till vinsterna.

– Vi sätter upp tydliga mål för vart vi ska och medarbetarna är med och tar fram lösningarna, säger Britta Wallgren.

Menar du att landstingen inte gör det?

– Jag kan bara svara för hur vi arbetar här. Jag tror att vi kanske har hållit på lite längre och lite mer strukturerat med vårt förbättringsarbete. Att göra rätt från början skapar hög kvalitet och det lönar sig, säger Britta Wallgren.

På andra håll har kvaliteten på den privata vården fått kritik. I Habo i Jönköpings län var klagomålen under en tid så många att kommunen valde att hålla inne med betalningarna till Carema för att vården inte ansågs uppfylla kommunens krav. Göran Larsson är ordförande för PRO i Habo.

– Det känns givetvis inte bra om man drar ner saker trots att trots att man har resurser, i alla fall inom företaget. Då känns det än värre att sparar på de boende för att tjäna så mycket pengar som möjligt, säger Göran Larsson.

På Sveriges Kommuner och Landsting, SKL menar de att med de privata vårdbolagens vinster så behöver det inte blir dyrare för skattebetalare än om landstinget utfört vården.

– Det är inte säkert att man trots vinsten har utfört verksamheten till ett lägre pris, säger Göran Stiernstedt, chef för vård och omsorg på SKL.

Vad kan landstingen lära sig av de privata vårdbolagen?

– Att effektivisera sin egen verksamhet, säger Göran Stiernstedt.

 Har landstinget dragit den lärdomen ännu?

– Det varierar väl men i många fall så tycker jag absolut att de har dragit den, säger Göran Stiernstedt.

Magdalena Martinsson
magdalena.martinsson@sr.se

Lotta Myhrén
lotta.myhren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".